GSW

Gemeinnützige Siedlungs- und Wohnungsbaugesellschaft

GSW
Adresa: Charlottenstrasse 81, Kreuzberg, Berlín, Německo
Investor:GSW GmbH
Soutěž:1990-91
Realizace:1992-99
Užitná plocha:48000 m2
Náklady:81 800 000 Euro


Tento projekt představuje rozšířením administrativní věže, která byla jedním z prvních projektů postavených během rekonstrukce Berlína v 50. letech minulého století. Projekt se snaží spojit ‹nalezené› zlomky města do nové trojrozměrné kompozice, skrze níž se může stávající budova (znovu-) začlenit do svého kontextu. Idea slepence není pouze tolerována, ale je dokonce předkládána jako vzorový model pro novou městskou výstavbu.
Nový soubor tak odpovídá na barokní logiku plánování měst stejně jako pravidla urbanismu 19. století, vstřebává rovněž výrazové hodnoty věží z 50. let a zaznamenává konfrontační éru, která se odehrála na poli výškových budov mezi oběma stranami Berlínské zdi. V této směsici neslučitelného prostorového uspořádání po sobě jdoucích generací je nová výšková stavba prvkem spojeným především se současností a budoucností.
Návrh výškové deskové stavby vznikl na základě zájmu o pracovní místa ve městě a architekturou, zavazující se být úspornou při nakládání s přírodními zdroji a k životnímu prostředí. Tato stavba nenabízí svou pasivní kontrolou spotřeby energie pouze vzorové prostředí k práci, ale zároveň obnovuje pojem architektury, která si opět cení hodnoty prostoru jako senzuálního místa.
sauerbruch hutton

GSW (Gemeinnützige Siedlungs- und Wohnungsbaugesellschaft) v českém překladu označuje zkratku pro Veřejně prospěšnou společnost pro sídelní a bytovou výstavbu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
waltrovka
honza
15.10.08 09:30
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od sauerbruch hutton architects