Bytový dům Hvězda

Hiše Zvezda

Bytový dům Hvězda
Adresa: Rejčeva ulica a Prvomajska cesta, Nova Gorica, Slovinsko
Investor:Primorje d.d.
Realizace:2004-07
Užitná plocha:4320 m2
Zastavěná plocha:1315 m2
Plocha pozemku:5182 m2


Rejčeva ulica tvoří páteř Nové Gorice, která vyrostla po druhé světové válce doslova na zelené louce. Na východozápadní osu jsou navěšeny všechny významné kulturní, sportovní i komerční stavby. Zatímco východní část ulice vznikala od 50. let podle zásad moderního urbanismu, tak jejímu západnímu konci nebyla věnována příliš velká pozornost. Až si strategického umístění v blízkosti železniční stanice všimli developeři. Po bytovém domě Zvezda a čerstvě dokončené bytovce Lace budou jistě brzy následovat další projekty. Podobně jako se v minulosti architektům nepodařilo navodit na východním konci pocit skutečného náměstí, tak se dnes nedaří na západě vytvořit příjemnou obytnou čtvrť.

Dům Zvezda je prvním bytovým domem v Nove Gorici s vlastní zahradou, podzemním parkovištěm, atraktivní fasádou s francouzskými okny, balkóny a penthousy s terasami v nejvyšším poschodí.
Dům svojí architekturou a designem nabízí obyvatelům možnost identifikovat se ve třech plánech: můj dům – dům Hvězda, moje zahrada – běžná domovní zahrada a moje apartmá. Zahradu vymezuje zakřivený tvar domu, Prvomajská ulice a silnice na jižním okraji pozemku. Zahrada slouží obyvatelům domu k vzájemnému setkávání a odpočinku vně stavby.
Hra “okenních“ a “balkonových“ otvorů s výrazným orámováním na neutrálním pozadí fasády vytvořila snadno zapamatovatelný obraz domu Zvezda a orientační bod ulice Rejčeva i Prvomajska.
SVA
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hravé
danliofer
11.06.10 02:29
Univerzitní knihovna
Petr Šmídek
11.06.10 07:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SADAR+VUGA