Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Národní plavecké centrum
Water cube, [H2O]3

Autor: PTW Architects
Adresa: Peking, Čína | mapa
Web: en.beijing2008.cn/venues/nac/
Projekt: 08/2003 - 11/2005 Realizace: 24.12.2003 - 25.1.2008
Soutěž: 03/2003 - 06/2003 Užitná plocha: 80000 m²
Zastavěná plocha: 31329 m²

"Voda nemá ustálený obraz. Může být klidná, může zrcadlit oblohu, nebo může mít podobu velkých vln."
Wang Min

Plavecká hala Watercube v Pekingu se stala společně se sousedním "Ptačím hnízdem" od architektonické kanceláře Herzog & de Meuron bezesporu jedním z ikonických symbolů letních Olympijských her 2008. Stejně tak se ale stala symbolem současného paradigmatu v architektuře a ve společnosti. Jedinečná atmosféra stavby zachycující proměnlivost vody a denního života i originální environmentální a strukturální nápad jsou zde spojeny do unikátního celku, nemluvě o využití nejmodernějších postupů v procesu tvorby a logistiky architektonického díla, které předběhly svou dobu. Software vyvinutý australskou pobočkou firmy Arup specielně pro tento projekt umožnil při zásadních změnách v projektu provést potřebné analýzy pro různé zátěžové scénáře, optimalizovat konstrukční prvky a vytvořit novou výrobní dokumentaci za dobu kratší jednoho týdne.

K vytvoření nosné struktury tématicky spjaté s vodou se designérský tým pustil do výzkumu geometrie bublin. Inspirací jim byla práce Lorda Kelvina (Williama Thomsona) a irských fyziků Weairea a Phelana. Ti se zabývali rozdělením prostoru na buňky o stejném objemu a minimálním povrchu. Weaireho-Phelanova "pěna" sestává z kombinace dvanácti- a čtrnáctistěnů. Tuto strukturu poté architekti "ořezali" do tvaru krabice o rozměrech 584x584x102 stop, aby vytvořili vizuální kontrast se sousedním stadionem. Strukturu navíc natočili tak, aby v řezu vytvořila dojem nepravidelného uspořádání. Uvnitř vykrojili 3 hranaté haly zasvěcené plaveckým a skokanským disciplínám. Pouze v jednom místě - v tzv. Bubble baru - odstranili shluk buněk a dali tak návštěvníkům možnost shlédnout ryzí geometrii mnohostěnů. Snad je škoda, že podobně odvážně nepřistoupili i k vnější fasádě, protože zejména v rozích budovy působí čára řezu velmi rušivě. Taktéž vstupní průčelí dává trochu dojem nedostatku času při finalizaci návrhu.

Hrany strukturálních buněk formující trojrozměrnou nelineární a nesměrovou síť jsou vyrobeny z ocelových trubek spojených pomocí 12.000 kulových styčníků, které rovnoměrně přenášejí zatížení budovy a zajišťují její dostatečnou pevnost i při nejsilnějších zemětřeseních, která se v oblasti vyskytují. K výborné seismické odolnosti přispívá i plášť budovy navržený z ETFE polštářů, jenž váží jen 1 procento rovnocenné skleněné varianty. Ve srovnání se sklem mají ETFE polštáře i jednoznačně lepší akustické vlastnosti, což ocenili zejména televizní štáby zajišťující přenos her. Jelikož bazény jsou celoročně vyhřívány bylo nasnadě vytvořit "skleník", který umožňuje zachytit až 20 procent dopadající solární energie a zabezpečit tak dostatek světla a tepla pro budovu. Podle společnosti Arup by se toho dalo docílit i rozmístěním 340.000 čtverečních stop fotovoltaických článků, kterých ovšem nebylo třeba. Objekt uspoří kolem 30 procent energie na osvětlení a až 50 procent energie na vytápění. Teplo se akumuluje zejména ve vodní mase a přilehlých betonových plochách. Plášť budovy funguje jako dvojitá fasáda a zároveň chrání nosnou konstrukci proti korozi z vnějšího silně znečištěného ovzduší i z vlhkého vnitřního prostředí. Regulaci osvětlení řeší aluminizovaný vzor na povrchu střešních panelů, který blokuje 10-95 procent světla. Nejhustější vzor je v místech, kde přísné regulace přenosové techniky vyžadovaly jen 5 procent denního světla.
Nelehkým úkolem bylo zajistit plavcům teplo a vlhko a zároveň divákům suché a svěží klima. Proto je pod sedačky diváků přiváděn chladný vzduch.

Důležitým aspektem celého projektu je i hospodaření s vodou. Šedá voda z filtračního procesu je ošetřena a vrácena zpět do bazénu. Úbytky vody, ke kterým dochází při čistění, jsou pak nahrazovány dešťovou vodou sbíranou ze střechy. Tím budova minimalizuje zátěž vodovodní i odpadní infrastruktury Pekingu.























Autor: Martin Krcha, 17.09.08
Návštěvnost: 67355 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
dotaz jirka 18.09.08 08:04
jirka slashka 17.10.10 19:13
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.