Loisium Hotel

Loisium Hotel
Autor: Steven Holl
Spoluautor: Sam/Ott-Reinisch
Adresa: Loisium Allee 2, Langenlois, Rakousko
Investor:LLL Beteiligungsverwaltung GmbH
Projekt:2001
Realizace:2004 - 11.11.2005
Užitná plocha:7000 m2


Loisium, nové vinařské a návštěvnické centrum, leží na okraji malebného města Langenlois asi hodinu na západ od Vídně. Okolní jižně se svažující vinice pod sebou ukrývají bohaté místní kulturní dědictví v podobě rozlehlého systému vinných sklepů. Tato síť podzemních místností obsahuje až 900 let staré kamenné průchody tvořící základy urbanistického plánu města. Severojižní osy sítě se promítají do barokních domů ležících nad nimi a prozrazují existenci druhého města ukrytého pod tím, které je vidět.
Projekt se skládá ze tří částí: původních sklepů nově zpřístupněných návštěvníkům, vinařského centra a hotelu s lázněmi.
Soustava sklepů je převedena do abstraktního prostorového jazyka. Tento jazyk vytváří základ pro architekturu vinařského centra a hotelu, kde se každá část těchto projektů vztahuje a je odvozena z výjimečných sklepních prostorů, zatímco současně mají svoje vlastní individuální prostorové, materiálové, světelné a prožitkové kvality. Každá ze tří částí projektu je položena do určitého vztahu k vinicím, krajině vinařské výroby:

1. stávající sklepy pod terénem
2. vinařské centrum a spojovací rampa na povrchu
3. hotel s lázněmi nad zemí

Hotelové lázeňské středisko
Stejně jako u městské sítě pokračují pravidelné geometrické rozestupy viničních řad napříč krajinou a propojují tyto tři základní prvky projektu. Čtvercový půdorys o rozměrech 53 x 53 m je přesně zarovnán s řádky okolních vinic. Hotel s lázněmi nabízí různé druhy prostorů pro různé aktivity. Návštěvníci a hosté zde mohou načerpat různé zážitky. Materiály a paleta barev ladící se půdou vytváří v kombinaci s výhledy do okolní krajiny silné spojení a zapojuje hotel do širšího kontextu.
Veřejné funkce, jako lobby, vinařsky laděná restaurace, bar, kuřárna, konferenční a zasedací místnosti, relaxační a lázeňské prostory jsou umístěny v přízemí s výhledy otevřenými do okolních vinic.
Vnitřní dvůr a pokojové terasy poskytují příjemné venkovní posezení. V horních dvou patrech hotelu je umístěno 82 pokojů. Zatímco spodní podlaží je transparentní a otevřené, tak horní poschodí jsou více privátní.
Steven Holl Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Steven Holl