Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Přístavba Sanatoria dr. Petáka

Autor: A69 - architekti | Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig
Adresa: Lesní ulice 13, Františkovy Lázně, Česká republika | mapa
Web: www.sanatoriumdrpetak.com
Investor: Lea a Josef Petákovi
Projekt: 2003 Realizace: 2006
Zastavěná plocha: 293 m² Obestavěný prostor: 1598 m³

Sanatorium Dr. Petáka dokončené v roce 2001 nabízí komplexní lázeňskou péči: balneo, ubytování a stravování.
Provoz brzy ukázal, že balneologická část dokáže uspokojit i větší množství lázeňských hostů než na jaké byla původní ubytovací část sanatoria dimenzována. Úkolem proto bylo zvětšení lůžkové kapacity o dalších 18 lůžek, vytvoření pestřejší nabídky standardu hotelových pokojů a rozšíření administrativního zázemí.
Protože původní budova tvoří uzavřený kompoziční celek, byla navýšená kapacita realizována v samostatné přístavbě nekonkurující původnímu objektu. Pro přístavbu byla zvolena forma samostatného pavilonu umístěného v zahradě a provozně propojeného s hlavní budovou lehkým spojovacím krčkem. Přístavba představuje jakýsi skleník nebo zimní zahradu posazenou na jednu z teras, které vznikly v zahradě.
Lázeňští hosté si při dlouhodobých pobytech velmi oblíbili hotelové pokoje s privátními lodžiemi, které byly postupně zaskleny, aby mohly být využívány celosezónně. Proto se při koncipování přístavby od počátku pracovalo s poetikou sezónní stavby se snadným propojením exteriéru a interiéru. Pět pokojů a čtyři apartmány jsou řešeny tak, že jsou dělitelné do samostatných částí. Vstupní část a hygienické zázemí jsou ve stejném standardu jako v původní stavbě, lůžková část pokoje je oddělitelná od pobytové části posuvnými skleněnými stěnami.
Pobytová část se stává lodžií v momentě, kdy se prosklený plášť budovy odsune a poskládá k ostění. Celou budovu tak lze proměnit v jakousi verandu. Sezónní charakter podtrhují i venkovní rolety z režného plátna.
Autonomie pavilonu v celkové kompozici se odráží v jeho konstrukčním řešení i ve výběru materiálů a bílé barevnosti. Oproti silně horizontální kompozici původního objektu je přístavba téměř kompletně definována vertikálním rastrem skládacích okenních prvků. Konstrukčně se jedná o zděný systém s monolitickými stropy. Spojovací můstek je odvozen z ocelového skeletu původní stavby, je jejím oddenkem lehce se dotýkajícím hmoty přístavby. Postupným rozšiřováním směrem k restauraci se z komunikačního prvku stává společenský prostor, jakási rozšířená lobby. Pozvolna se zdvihající strop pak jemně propojuje rozdílné konstrukční výšky přístavby a přízemí sanatoria.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 12.09.08
Návštěvnost: 53806 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.