Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Radnice v Grave

Autor: EEA | Erick van Egeraat
Adresa: Grave, Nizozemí
Projekt: 2002 Realizace: 2008
Užitná plocha: 11360 m²

Nová radnice v nizozemském Grave z dálny Ericka van Egeraata byla oficiálně otevřena na koncem června 2008. Městský úřad sdílí budovu s dalšími subjekty: bytovou společností Maasland a s BHIC - oblastním historickým archivem brabantské provincie.
Zdálky stavba vypadá jako zvláštní ansámbl. Z větší blízkosti jsou již na celku patrné jednotlivé části podle své náplně. Tito tři uživatelé se prezentují ve vstupní hale, v otevřeném přízemním prostoru, který podněcuje ke vzájemné komunikaci mezi uživateli a navštěvníky.
Budova vychází a je součástí masterplanu města navrženém EEA v roce 1998. Ten rozlišuje dvě zóny  historické centrum Grave a zelený pás kolem bývalého městského opevnění. Nová radnice vyrostla právě na hranici těchto dvou částí, přímo na místě někdejších hradeb. Návrh budovy odkazuje na obojí – historické centrum a přilehlou krajinu.
Slovy Ericka van Egeraata o tom, jak tento urbanistický přechod výrazně ovlivnil jeho návrh:  „Chtěl jsem, aby budova nenásilně splynula se svým okolím a zároveň byla snadno přístupná a rozpoznatelná pro veřejnost. Použili jsem především přírodní materiály. Dřevo, přírodní kámen, zelenou střechu. Výraz  je zároveň robustní a jemný. V tomto stylu se radnice otevírá do města a zve veřejnost dovnitř.“
Okolí neovlivnilo jen materiály, ale i tvar. Plynulá křivka komplexu se odvolává na starobylé městské hradby, pro město příznačné úzké uličky se staly tématem pro návrh vnitřního uspořádání. „Zepředu se budova chová jako jako zeď, s kanceláří společnosti Maasland jako nejvyšším a výsadním bodem. Zezadu, kde budova uzavírá veřejné náměstí, působí drobnějším dojmem.“
„Mohli byste shnout celý návrh jako soulad a rozmanitost“, říká Erick van Egeraat. „Soubor slučuje tři odlišné funkce pod jednu střechu, má otevřený charakter a splývá se svým historickým prostředím.“
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Martin Rosa, 30.08.08
Návštěvnost: 50301 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.