Citigroup Center

Citigroup Center
Spoluautor: Emery Roth & Sons
Adresa: 153 East 53rd Street, Manhattan, New York, USA
Realizace:1974-77


© Štěpán Vrzala, 2007
Budova Citigroup Center (kdysi Citicorp Center) je jednou z nejvyšších staveb v New Yorku. Nesmazatelně se zapsala do panoramatu Manhattanu díky svému zakončení. Seříznutí koruny mrakodrapu 45° šikmou rovinou mělo vytvořit místo pro umístění solárních panelů i přesto, že šikmina nesměřuje přímo ke slunci.
Již od začátku byla stavba mrakodrapu pro společnost Citigroup inženýrskou výzvou. Na severozápadním nároží totiž stál luteránský kostel Sv. Petra. Církev dovolila společnosti kostel zbourat, avšak za podmínky, že na stejném místě vyroste kostel nový, s budovou mrakodrapu nespojený a uchráněný od pronikání nosné konstrukce mrakodrapu do interiéru kostela. Požadavek církve se zdál být nesplnitelný a o realizaci novostavby v sousedství se začalo pochybovat.
Statik William LeMessurier posadil 59-poschoďovou hmotu na čtyři masivní sloupy. Ty se tyčí do výšky 35 metrů a nejsou umístěny v rozích budovy, ale v polovině jejích bočních fasád. Toto řešení umožnilo vykonzolovat budovu (vyložení 22 metrů) nad severozápadní nároží, kde Citigroup postavila nový kostel. Jednotlivá podlaží jsou vynášená nosníky ve tvaru písmene V a zatížení je tak soustřeďováno do sloupů.
Odvážná konstrukce začala vykazovat brzy po dokončení vady. LeMessuriérův statický návrh spojů ocelové konstrukce byl v důsledku úspor financí nahrazen systémem se zámkovými spoji. Nedostatečně provedené spoje začínaly kolabovat při proudění větru rychlejším než 113 km/h. Jako extrémní se ukázala větrná situace, kdy uragán namáhá stěny mrakodrapu ve směru 45° a celá konstrukce se začíná kroutit.
LeMessurierova náprava spočívala v důkladnějším zpevnění konstrukčních spojů. Parta svářečů nepozorovaně prováděla potřebné práce. Přes každý spoj se v nočních hodinách v průběhu tří měsíců navařovala dva palce tlustá ocelová plotna. V polovině prací se objevily zprávy o hurikánu Ella směřujícím na New York. Chybělo jen pár hodin od evakuace oblasti kolem mrakodrapu. Naštěstí se hurikán stočil na východ a dělníci mohli svou práci v následujících týdnech úspěšně dokončit. O této události však nebyla veřejnost po dlouhých 20 let zpravena. Po zveřejnění aféry v New York Times se snesla na statikovu hlavu obrovská kritika a jeho jméno se negativně zapsalo do učebnic.
V Citigroup Center byl poprvé na americkém kontinentě použit systém stabilizačního tlumiče paralyzujícího účinky větru. 350 tun těžké závaží eliminuje účinek větru až o 50%.
0 komentářů
přidat komentář