Parkside Apartments

Parkside Apartments
Adresa: Am Park 4, Berlín, Německo
Investor:Immago Real AG
Realizace:2000-04
Užitná plocha:18300 m2


Bytový dům Parkside získal svoje jméno díky exkluzivnímu umístění přímo na okraji parku Tiergarten v centru Berlína. Desetipodlažní dům tvoří severní hranici nového developerského projektu na Postupimském náměstí složeného z hotelů, kancelářských a obytných budov.
V domě se nachází celkem 36 bytů s rozlohou od 150m² do 300m². Základem každého bytu je vysoká míra přizpůsobivosti půdorysu sahající od tradičního uspořádání až po koncept jednolitého plynulého prostoru. Stejně tak je ve všech bytech neustále cítit přítomnost okolní zeleně.
Všechny byty mají balkóny a velkoryse koncipované lodžie. Apartmány v devátém patře jsou mezonetové s přístupem na střešní terasu, odkud se nabízí daleké výhledy na Berlín a přes celý Tiergarten.
V přízemí jsou umístěny veřejné funkce jako kavárna, restaurace nebo obchody. Hlavní vstup do bytového domu leží ve středu mezi touto veřejnou vybaveností. Po průchodu kamenem obloženou halou se dostanete do lobby, kde se přes velkoryse koncipovaná okna nabízí výhled do soukromé zahrady. K jednotlivým bytům se ze vstupní lobby pokračuje výtahy a po schodištích.
Fasáda složena z velkých nepravidelně poskládaných a hrubě opískovaných kamenných desek dává budově pevný a jednolitý rys. Přejímá tak masivnost, která je s Berlínem historicky spjatá. Mohutnost je podporována a zároveň rozbíjena francouzskými okny uspořádávajících fasádu do modulů, které společně s balkony vytváří na fasádě bohatou a plasticky působivou kompozici.
David Chipperfield Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od David Chipperfield