Mobile Performance Venue

Mobile Performance Venue
Autor: Various Architects | Jim Dodson, Camilla Eduardsen, Ibrahim Elhayawan
Adresa:
Investor:Arts Alliance Productions
Realizace:2008
Zastavěná plocha:3900 m2


Mobile Performance Venue (MPV) bude sloužit pro Arts Alliance Productions a jejich představení "ID - Identity of the Soul", které bude celosvětově uvedeno v roce 2009. ID je filmové představení odehrávající se současně na pěti plátnech, vycházející z epické básně Terje Vigen norského dramatika Henrika Ibsena a básně Sny vojáka o bílých liliích od Mahmouda Darwishe. Obrazy vztahující se k básním budou promíchány se záběry recitujícího herce na pěti HD video-plátnech o velikosti 12 x 7 m. Před, za a mezi plátny bude v průběhu projekce probíhat živé taneční představení.

Zadáním klienta bylo vytvořit lehkou konstrukci, která by se snadno dala transportovat a splňovala by technické požadavky pro instalaci projekčních pláten a zvukového systému. Zároveň šlo o návrh unikátní struktury - ikony. V této chvíli (na konci počáteční fáze návrhu) je MPV navrženo jako největší mobilní stavba pro podobné účely na světě. Dynamický ovál má rozměry 90 x 60 m, je vysoký od 10 do 17 m a celková zastavěná plocha je 3.900 m². Vnitřní prostor o rozloze 2.000 m2 je určen pro 3.500 stojících diváků. Návrh umožňuje i konfiguraci se sezením jako na stadioně, řešení s jedním centrálním projekčním plátnem nebo může sloužit jen jako pódium pro živá představení. Projekt je rozdělen na 20 strukturních elementů umožňujících změnu vnitřní plochy dle potřeby mezi 2.000 až 3.900 m².

Veřejný parter sestává z arkády otevřených hexagonů navádějících diváka ke vstupu do jinak uzavřeného objektu. Parter obsahuje všechny důležité funkce, jak je prodejna lístků, šatna a toalety. Nad ním se nachází mezzanin s občerstvením, výstavními prostory a prostory pro VIP návštěvníky. Zadní fasáda objektu má mnohem komplexnější a uzavřenější strukturu kvůli ochraně projekční techniky, audiosystému a vytvoření zázemí pro štáb a tanečníky.

Požadavky udržitelnosti se u takto rozsáhlého objektu, který je navíc koncipován jako mobilní, splňují velmi těžko. Naším cílem bylo vytvořit strukturu co nejlehčí a nejúspornější a snížit na minimum její hmotnost a objem v průběhu transportu. Příkladem toho je využití samonosné slupky z PVC sestávající z pneumatických hexagonů a polštářů, která vytváří vnější fasádu. Tato struktura je trvanlivá a 100 % recyklovatelná.

Stabilitu zajišťuje velmi účinná prutová soustava podobná výpletu kola bicyklu, která zároveň vynáší částečné či úplné zastřešení objektu. Podpory tvoří standardní hliníkové komponenty užívané pro stavbu pódií, což je rovněž lehký a recyklovatelný materiál. Zastřešení objektu z důvodů stínění nebo jako ochrana před deštěm tvoří síť z PVC. Centrální otvor ve střeše může být zastřešen nafukovacím uzávěrem. Základy tvoří vodní nádrže, což dále eliminuje nutnost přemisťovat těžké komponenty. Celý objekt může být transportován ve třiceti standardních 40’ kontejnerech (resp. ve dvaceti, pokud není potřeba zastřešení). Stavba trvá 2 týdny, demontáž týden jeden. Všechny tyto údaje jsou samozřejmě prozatím opatrnými odhady, ale i tak je jasné, že nároky na transport takto velkého objektu budou velmi nízké.

> Stránka projektu ID - Identity of the Soul
0 komentářů
přidat komentář