Horské apartmány

Horské apartmány
Jak zkombinovat krásu předměstského dvorku se sociální intenzitou městské hustoty? „Horské apartmány“ (Mountain Dwellings) jsou druhou generací domů VM – stejný klient, stejná velikost a stejná ulice. Nicméně program představuje tentokrát ze 2/3 parkování a z 1/3 bydlení. A co když se garáže stanou základnou, na níž budou umístěny terasovité apartmány – jako betonový svah kopce pokrytý tenkou vrstvou bydlení, kaskádovitě sestupující z 11. podlaží až na úroveň ulice? Raději než vyprojektovat dvě samostatné budovy stojící vedle sebe (parking a obytný blok) jsme se rozhodli obě funkce sloučit do symbiotického vztahu. Parkování musí být navázáno na ulici, zatímco byty vyžadují sluneční svit, čerstvý vzduch a výhledy; všechny byty proto mají osluněné střešní zahrady, nádherné výhledy a parkovací místa na 10. podlaží. „Horské apartmány“ působí jako předměstská zástavba domků se zahradami volně plynoucí přes desetipodlažní budovu – předměstské bydlení s městskou hustotou.
Střešní zahrady se skládají z terasy a samotné zahrady s rostlinami, jež mění charakter podle ročního období. Budova je vybavena rozsáhlým zavlažovacím systémem, který střešní zahrady udržuje zelené. Jediné, co byt od zahrady odděluje, je skleněná fasáda s posuvnými dveřmi, jež do interiéru vpouští světlo a vzduch.
Obyvatelé 80 bytů budou mít v Orestadenu jako první možnost parkovat přímo u svého domova. Gigantické garáže pojímají 480 parkovacích míst a šikmý výtah, který se pohybuje podél vnitřních stěn kopce. V některých místech dosahuje výška stropu 16 metrů, což prostoru propůjčuje dojem podobný tomu v katedrále.
Severní a západní fasády kryjí perforované hliníkové pláty, jež dovnitř garáží propouštějí vzduch a světlo. Otvory na fasádě vytvářejí obrovskou reprodukci Everestu. Ve dne se budou tyto díry na lesklé hliníkové ploše jevit jako černé a gigantický obraz bude připomínat fotku s hrubým rastrem. V noci bude fasáda osvětlena zevnitř a bude vytvářet dojem fotonegativu různých barev, protože každé podlaží garáží má jinou barvu. „Horské apartmány“ se nacházejí ve městě Orestad a nabízejí to nejlepší ze dvou světů: blízkost hektického městského života v centru Kodaně a klid, jenž je charakteristický pro život na předměstí.
BIG
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
everest
Rado
07.08.08 07:52
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od B.I.G.