Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Allhuset
víceúčelová studentská budova

Autor: Ralph Erskine
Adresa: Frescati University, Stockholm, Švédsko | mapa
Web: www.su.se
Realizace: 1979-81

Kvůli bytové nouzi, která ve Švédsku nastala po druhé světové válce, se v roce 1965 švédská vláda zavázala k tzv. 'Milionovému plánu', což představovalo postavit v zemi s necelými osmi miliony obyvatel v následujících deseti letech milion nových bytů. Ve velice krátkém čase vyrostly na okrajích měst celá nová sídliště. Mnohá centra byla přestavěna moderními a funkčním způsobem na kancelářské prostory. Ohromné množství projektu vzniklo pod vedením velkých architektonických kanceláří. Při tak velkém počtu projektů často hrála kvalita staveb a jejich projektů druhořadou roli. Celý projekt ukončila v roce v roce 1973 ropná krize. Ještě předtím si program vysloužil bouřlivou kritiku katalogové způsobu stavění a jeho negativní sociální důsledky. Jednou z odpovědí na tuto kritiku bylo vynoření se postmoderní architektury a dalších rozmanitých směrů. Díky postmodernistům se ve Švédsku opět od časů národního romantismu znovu objevilo bohaté využití různorodých tvarů.
Jedním z nejdůležitějších stoupenců postmoderny ve Švédsku byl původem britský architekt Raplh Erskine, jehož hlavní projekty lze najít pohromadě v areálu stockholmské Frescati University. Allhuset, Sodrahuset, knihovna a sportovní hala dotváří univerzitní campus, na jehož území leží rozložité stromy a dvě historické stavby z 19. století. Allhuset leží na západě slouží k setkáním mezi studenty, učiteli a dalšími zaměstnanci univerzity. Charakteristickým rysem projektu je výrazně přečnívající dřevěná střecha. Budova studentského spolku byla první Erskinovou stavbou v areálu navrženou podle zásad volného půdorysu. Projekt rozšíření univerzitního campusu měl za úkol polidštit Nyrénův přísný modernistický rastr. V Allhuset se kromě shromažďovacích místností pro studenty nachází také menza. Projekt získal v roce 1981 ocenění Kasper Salin.
Autor: Petr Šmídek, 31.07.08
Návštěvnost: 32801 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.