Bytový dům Seník

Bytový dům Seník
Adresa: Cesta v polico 31, Cerklje, Slovinsko
Investor:Gradis G group
Soutěž:02.2005
Realizace:05.2006 - 09.2007
Užitná plocha:7000 m2
Náklady:4 200 000 Euro


Pozemek leží na okraji alpského města Cerklje (nedaleko lublaňského letiště) s překrásným výhledem na okolní pole a hory. V místě se nachází tři sta let stará chráněná lípa. Půdorys stavby je proto vytvarován do tvaru písmene L, které svými rameny objímá ozeleněnou část kolem stromu. Většina bytů má z nádvoří  rovněž krásný výhled na hory.
Jedná se o sociální bydlení – byty byly prodány Slovinskému bytovému fondu pro mladé rodiny za mimořádně nízkou cenu 900 Euro/m². Proto musel být i rozpočet stavby velice skromný (600 Euro/m²) a použity jednoduché a hospodárné materiály. Krajina i vesnice zůstaly nenarušeny a zachovaly si přirozený vývoj s mnoha příklady tradiční architektury jako například staré farmy, stodoly a seníky. Návrh fasády domu byl převzatý z žebřinové soustavy – dřevěné trámy vychází z tradičních detailů a vzorů. Na trámech zemědělci původně původně skladovali seno a kukuřici, v případě tohoto domu sem lze pověsit květiny nebo jinou balkonovou výzdobu.
Byty jsou různě veliké – od 30m² garsonek až po čtyřpokojové apartmány o rozměrech 80 m². Větší byty jsou umístěny na rozích domu, kde mají hezčí a otevřenější výhledy. Vše je vyrobeno z ekonomicky úsporných, ale i kvalitních materiálů jako jsou dřevěné dubové podlahy, žulové dlaždice v koupelně a velká okna s venkovními kovovými žaluziemi. Konstrukční systém je navržen tak, aby mohly být vnitřní dispozice flexibilní. Byty od zbytku stavby oddělují pouze nosné stěny a všechny další vnitřní stěny jsou nenosné.
Na střeše jsou použity šedé eternitové tašky, které jsou kladeny do kosočtverců a kopírují tak tradiční břidlicové střechy. Šikmá střecha má seříznutý hřeben, kde je opět plochá. Část šikmé střechy slouží jako 1m vysoká clona zakrývající veškeré střešní instalace – komíny, klimatizační jednotky, kuchyňské větrání, atd. Fasády tvoří omítka ve třech různých barvách, plastová okna a předsazené dřevěné díly z jedlového dřeva, které bylo kvůli větší pevnosti rozřezáváno a lepeno.
OFIS arhitekti
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hledání pravé tváře místa
Petr Šmídek
24.07.08 09:24
seník?
Vích
24.07.08 09:20
jo už
Vích
24.07.08 09:56
chjo...
24.07.08 09:36
taky inspirace
pipi
25.07.08 07:40
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OFIS arhitekti