Mořské lázně u města Kastrup

Mořské lázně u města Kastrup
Adresa: Amager Strandvej 301, Kastrup, Dánsko
Investor:Tårnby Local Authority
Realizace:2004


Kastrupské mořské lázně tvoří živou a integrální součást nově budovaného nábřeží, jež leží za místním Strandparkem směrem na Øresund.
Projekt sestává z hlavní budovy situované nad hladinou, z nové pláže a z navazujících obslužných budov s toaletami a převlékárnou pro handicapované lidi.
Dřevěné molo vede návštěvníka kolem kruhové konstrukce, která se postupně nad mořskou hladinou zvedá až k pětimetrové skokanské plošině. Stavebním materiálem je dřevo Azobé, jež bylo vybráno kvůli své trvanlivosti a odolnosti vůči mořské vodě.
Objekt stojí na štíhlých podpěrách, přibližně metr nad hladinou a nosná konstrukce je navenek odhalená. Komplex sestává z 870 m² dřevěné plošiny, 70 m² převlékáren a 90 m² obslužných prostor na břehu.
Lázně jsou koncipovány jako skulpturální dynamická forma viditelná z pláže, z moře a ze vzduchu. Jak se divák pohybuje, její silueta se postupně proměňuje.
Kruhový tvar vytváří uzavřený vnitřní prostor – úkryt před větrem, v němž se koncentruje slunce. Tvar se směrem k pevnině otevírá, aby tak propojil objekt s pláží a pozval návštěvníky dovnitř. Podél mola plynule probíhá lavice, jež vytváří další odpočinkovou a klidovou zónu.
Důležitým aspektem koncepce lázní je volný vstup a nepřetržitá otevírací doba. Lázně jsou navrženy spíše jako netradiční platforma pro sportovní a volnočasové aktivity. Nabízejí prostor pro klidné podvečerní plavání, stejně jako pro tréning či skotačení. Lze si představit, že stará paní Jensenová se tady bude cítit stejně dobře jako mladší, sportovně zaměřený návštěvník. Rampy a další speciální prvky umožňují bezproblémový přístup také měně pohyblivým členům komunity.
Kromě funkčních a bezpečnostních důvodů je smyslem nasvětlení kastrupských lázní také nabídnout vzrušující zážitek daného místa v noci a během dlouhého potemnělého období.
Osvětlení umocňuje skulpturální architektonickou formu. Nejdůležitějším osvětlovacím prvkem je série velkých vzhůru namířených světel, jež osvětlují vnitřní stranu polokruhové stěny. Světelný odraz od těchto ploch potom nepřímo animuje celý prostor ke koupání a jeho dynamický tvar lze díky tomu vidět z okolí. Záře odrážející se od stěny stoupá a vytváří dramatický kontrast s modrým světlem, jež vychází zpoza venkovního schodiště pod skokanskou plošinou.
Poslední důležitý světelný element představují dvě řady LED bodovek běžící podél mola.
White arkitekter
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
wow!
rotem
31.07.08 01:06
re: rotem
RV
01.09.08 05:34
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od White Arkitekter