Jachtařský klub a centrum mládeže

Det Maritime Ungdomshus

Jachtařský klub a centrum mládeže
Adresa: Amager Strandvej 13, Sundby Bådehavn, Kodaň, Dánsko
Investor:Kvarterløft Governmental Renewal Project
Soutěž:2002
Realizace:2002 - 06.2004
Zastavěná plocha:2000 m2
Náklady:1 170 000 Euro


Koncept projektu je založen na způsobu zacházení se znečištěnou půdou, která se na staveništi nachází. Klient původně celou čtvrtinu rozpočtu vyhradil na dekontaminaci zeminy. Zjistili jsme, že místo je znečištěno těžkými kovy, a je proto stabilizované a dále neměnné. Pokud se tedy nebude zasahovat do země, nemusí se půda čistit nebo odstraňovat... rozhodli jsme se tedy položit přes celý pozemek dřevěnou podlahu a využít tak finance raději na architekturu/stavební program/výsledek než na neviditelný odpad.
Stavba musí společně sloužit dvěma různým klientům: jachtařskému klubu a centru mládeže. Jejich přání si však protiřečily: dům mládeže potřeboval venkovní prostor pro děti na hraní, jacht-klub vyžadoval většinu pozemku pro uskladnění svých lodí… stavba je výsledkem našeho vyjednávání s těmito dvěma neslučitelnými požadavky: když se dřevěná paluba vyduje, umožní to naskládat pod ní lodě a zároveň ponechává, aby si na ní mohly hrát děti…
Interiér stavby je velice prostý, až na jeden výraznější rys: přední místnost, která je využívána jako společenská místnost, a kde se odehrává většina denních aktivit, je lépe vybavenější než dílny a skladiště v zadním rohu stavby, ale přece jen zůstává vybavena ve velmi spartánském stylu. Rozdíl je v tom, že podlaha v dílně je z běžného šedého betonu, zatímco ve společenské místnosti je z bílého betonu s bílými kamínky. Všudepřítomné tvrdé povrchy v interiéru jsou zamýšleny jako kontrast k dřevěnému exteriéru. Jsou opakem toho, na co jsme běžně zvyklostí (dřevo uvnitř, asfalt venku). Tento fakt odráží převládající roli venkovních aktivit mládežnického centra. Vlastní 'místností' mládežnického centra JE dřevěná paluba… propojující mezi sebou všechny programy, vnitřní i venkovní.
PLOT
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od PLOT