Dům HB

Dům HB
Architektonický koncept domu HB z velké části již předem definoval pozemek ležící v jedinečné krajině. Neobyčejně malebné místo je zároveň typickým obrazem slovinského předměstí obklíčeného nakupenými dvoupatrovými domky s anonymní tváří, která je tak typická pro poválečnou architekturu ve střední Evropě. Projekt se snaží o jiný typ rodinného prostředí. Dům HB nově definuje specifický tvar tradičního domu, nízké a podélné venkovské typologie.
Dům, umístěný na vrcholku nízkého kopce, se jeví jako průhledný objekt vyrůstající ze země. I přes svoje výrazné umístění se domu daří splynout s krajinou. Při dalším letmém pohledu vypadá také jako pravzor domu, prazákladní 'ikona' jakoby namalovaná dítětem. Střecha i boční fasády pokrývá stejný materiál - hliníkový plech, který spojuje povrchy dohromady a zanechává dům hladký bez jakýchkoliv ozdobných detailů. Dům působí jako pravzor nebo symbol domu.
Dům HB si zamýšlí ponechat všechny ikonografické motivy tradičního domu jako je sedlová střecha, poměrně malý objem a lineární prostorové uspořádání. Dům je však daleko prostornější, než jak se z dálky může zdát. Jeho soukromé části, včetně ložnic a knihovny, jsou zapuštěné do terénu, zatímco společenská zóna je umístěna do horní viditelné části domu. Dvě výškové úrovně nabízí obyvatelům zcela rozdílné zážitky - spodní konstrukce z betonu je orientována do skrytého atria, zatímco horní stavba je ze skla a má delší strany zcela transparentní.
Ve volném interiéru nejsou žádné dělící příčky. Různé části domu jako kuchyně, jídelna a obývací pokoj jsou odlišeny rozmístěním nábytku, který svým způsobem vytváří virtuální místnosti. Hranice mezi vnitřkem a vnějškem je zastřena, vnitřek domu navazuje na okolní trávník přes dřevěnou terasu. Krajina se stává rozšířeným prostředím k životu.
bevk perović arhitekti
27 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
moc hezke
hetzer
09.07.08 08:45
moc smesne
juchu
09.07.08 08:34
středobod
hy kal
10.07.08 06:57
juchu
A.J.K.
10.07.08 08:39
Přehřívání
MartinMovotny
10.07.08 09:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od bevk perović arhitekti