Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Společnost Franze Kafky

Autor: Steven Holl, Marcela Steinbachová
Adresa: Široká 14, Josefov-Staré Město, Praha, Česká republika | mapa
Web: www.franzkafka-soc.cz
Investor: Společnost Franze Kafky
Projekt: 2005-06 Realizace: 09.2006 - 02.2007

© Andrea Lhotáková
Staré Město, Josefov, dvůr činžovního domu asanované, původně židovské čtvrti. Zde malý podsklepený objekt v havarijním stavu, bývalá prádelna a skladiště, nyní zrekonstruován na administrativní a kulturní centrum Společnosti Franze Kafky. V přízemí objektu kanceláře, v suterénu univerzální sál pro expozice, autorská čtení, koncerty a prostor pro umístění kopií knih, které Franz Kafka za svého života vlastnil. Na střeše pochozí terasa pro příležitostné kulturní akce.

Památková ochrana nedovolila zásahy většího rázu, jako např. plánovanou nástavbu objektu. Pro zvětšení původně stísněného a tmavého prostoru jsou v prostoru navržena nová okna směrem k Maiselově synagoze (v místech, kde před asanací bývalého Židovského Města vedla ulice) a přízemí je přisvětleno stropními světlíky. Nové, nečekané průhledy na synagogu a její věže. Přízemí a suterén jsou propojeny dvěma schodišti, venkovním původním a vnitřním novým ocelovým. Veškeré dělící prvky v interiéru přízemí tvoří knihovny - včetně umístění toalety a kuchyňky. Není zde z prostorových důvodů žádná vyzděná příčka. Knihovny jsou z chodby černé a z prostorů kanceláří inverzní, bílé. Tento dojem umocňuje otáčivá knihovna, tajný vstup do jednací místnosti. Jednou bílá, jednou černá. Za knihami se vlní přiznaná vzduchotechnika. Malé prostory jsou opticky zvětšovány novými otvory a průhledy, novými souvislostmi. Navržené prvky reagují na danosti historického prostoru: např. nová okna jsou umístěna v ose členění zadní fasády, ale v interiéru již nejsou na ose vstupních dveří, tedy nové chodby. Návrh samotný je hrou těchto nepřesností a různorodosti a vztahuje tyto zdánlivé chyby záměrně do návrhu. Otvor pro schodiště je zahloubán do objektu knihovny, stejně jako okno chodby.
V přízemí se nachází volný prostor s místem pro knihovnu Franze Kafky, jakýsi imaginární a nezávislý prostor Franze Kafky, zdůrazněný svým vyvýšením - piedestalem. Střecha objektu, pochozí terasa, je navržena z betonových dlaždic s vypískovaným reliéfem (urbanistická situace bývalého Židovského Města před asanací této části čtvrti) - dosud nerealizováno. Objekt je přístupný skrze zrekonstruované prostory knihkupectví Franze Kafky.

Prováděcí projekt rekonstrukce: SPS s.r.o
Prováděcí projekt interiéru: Marcela Steinbachová / Skupina

Rekonstrukce vznikla za přispění z fondů EU a státního rozpočtu ČR

Literatura
 

Projekt
Fotografie
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: autorský text
Vložil: Petr Šmídek, 30.06.08
Návštěvnost: 66164 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Viktor Vlach 30.06.08 12:16
??? tom truhelka 30.06.08 13:14
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.