Cultuurcluster

Cultuurcluster
Autor: SeARCH
Adresa: Roomweg, Stroinksbleekweg, Enschede, Nizozemí
Investor:Gemeente Enschede, DMO
Projekt:2003
Realizace:01.2006 - 22.04.2008
Užitná plocha:12000 m2
Náklady:22 000 000 Euro


Nizozemské město Enschede se proslavilo svojí dlouholetou tradicí v textilním průmyslu. V novodobé historii si však město daleko více lidí spojuje s tragédií z roku 2000, kdy explodovala továrna na pyrotechniku S.E. Fireworks a srovnala část městské čtvrťi Roombek. Katastrofa si tehdy vyžádala 23 obětí. Nové kulturní centrum 'Cultuurcluster' se usídlilo přímo v areálu výbuchem poničené bývalé textilky a před měsícem znovuotevřela jeho brány nizozemská královna Beatrix. Přestože projekt amsterdamské kanceláře SeARCH vznikl v kulisách historických staveb, tak nemá zapadat mezi klasické programy na 'obnovu města', ale stanovuje si za cíl vytvořit nový obraz města. V komplexu se kromě tradičních kulturních institucí, které ve městě fungovaly již před explozí, společně nachází také nově založené muzeum, výzkumné centrum a mnoho dalších kulturních zařízení. Ke zrekonstruovaným historickým zbytkům a novým částem přibyla rovněž obytná věž, z které se stal symbol celého areálu. Obvodový plášť věže tvoří kovová síťovina upomínající na textilní tradici města. Most spojující věž s bývalým skladištěm volně interpretuje pilovou střechu, která tu kdysi stávala. (pš)

Následky zkázy, kterou 13. května 2000 způsobil v několika průmyslových památkách v Enschede výbuch ohňostroje, byly tak silné, že se stopy o bohaté historii textilního průmyslu ve městě najednou staly velice vzácnými. Kulturní instituce jako Textilní muzeum, Přírodovědné muzeum a Historické muzeum Twente se mezitím sváděly nejistý boj o svoji budoucnost. Tyto události vedly k rozhodnutí vybudovat v sousedství nové muzeum, výzkumné centrum a několik dalších kulturních institucí. Zpětně se rozhodlo o zachování a rekonstrukci skladiště, zbylé tovární stěny a několika dalších konstrukcí, třebaže neměly žádnou větší historickou nebo architektonickou hodnotu. Nové konstrukce jsou tak v obklíčení původními stavbami. Pilová střecha vzešla ze stále ještě čitelného profilu stávající tovární zdi. Střecha se postupně proměňuje v most pro pěší, který spojuje věž se skladištěm na protější straně 'kulturní ulice'.
Nová budova obsahující vstupní foyer, pracovní ateliéry, prostory pro krátkodobé výstavy a kancelářské zázemí, je s původním skladištěm spojena také podzemní cestou. Podzemní spojení a horní most společně vytváří mezi novostavbou a skladištěm uzavřenou smyčku a zároveň ruší nutnost přerazovat ulici a zbytečně zastavovat 1000 m² podlahové plochy. Veškeré funkce, včetně obytné části, mohou být přístupné z ulice. Bydlení v řadových domcích je maximálně zhuštěno, což má za následek vysoké a úzké fasády jednotlivých domů. Aby každá z funkcí získala svoji fasádu do 'kulturní ulice' musela být podobně stěsnána i vstupní hala.

autoři: Bjarne Mastenbroek, Ad Bogerman, Uda Visser, Remco Wieringa, Fabian Wallmüller
spolupráce: Ton Gilissen, Thomas van Schaick, Nolly Vos, Guus Peters, Alan Lam, Alexandra Schmitz, Mónica Carriço, Noemi Vos, Wesley Lanckriet
klient: Gemeente Enschede, DMO
další informace: www.21rozendaal.nl, www.hetrozendaal.nl, www.twentsewelle.nl
SeARCH
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to je ono
Matej Farkas
12.06.08 03:30
PERFEKTNI !!!
A.J.K.
12.06.08 03:33
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SeARCH