Americké kulturní centrum

American Center

Americké kulturní centrum

Americké centrum fungovalo od roku 1931 do 1987 v renovované budově Baux-Arts na Montparnassu k představením amerických výtvarníků, muzikantů a umělců francouzskému publiku. V roce 1987 byla stará budova uzavřena a zakoupen nový pozemek nedaleko Palais Omnisport a přes Seinu nové Perraultovy knihovny. Na doporučení Martina a Mildredy Friedmanových z Walker Art Center v Minneapolis, vyzval bývalý ředitel Amerického centra Henry Pillsbury Franka Gehryho k vypracování projektu. Pro Gehryho to byla první realizace velké kulturní instituce mimo území Spojených států.

Pozemek leží v bývalé průmyslové zóně podrobující se v současnosti rehabilitaci - železniční trať na severu, nový park na jihu, bytovky na východě a veřejné náměstí na západě. Většinu území však zabírají sklady vín. Program nového centra zněl - 198.000 čtverečních stop (18.000 m²) určených k představením a výstavám, kanceláře a byty pro hostující umělce za cenu 130 milionů francouzských franků. Hmota budovy odpovídá na pařížské střechy. Materiály (vápenec, sklo a zinek) reaguje na historickou tradici pařížské architektury. Gehryho vize byla "petite ville" plné tance, hudby a energie města … americká interpretace Paříže beze snahy udělat francouzskou stavbu.

Americké centrum bylo jako instituce uzavřeno 12. února 1996 a budova byla nabídnuta k prodeji. 28. září 2005 zde byla otevřena filmotéka Cinémathèque Française a knihovna Biblioth`eque du Film.

0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Frank Owen Gehry