Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům na Velké Skále

Autor: HMArchitekti
Adresa: Velká Skála, Troja, Praha, Česká republika | mapa
Projekt: 2005 Realizace: 2007
Užitná plocha: 400 m² Zastavěná plocha: 205 m²
Obestavěný prostor: 1700 m³

V době, kdy nás náš klient kontaktoval s požadavkem na návrh nového domu v modernistickém stylu, kolovala v našem atelieru shodou okolností kniha o mistrech modernismu, jako byli například Le Corbusier a Mies van der Rohe. Připomenutí těchto „starých“ moderních projektů v nás posílilo dojem z jejich svěžesti a nadčasovosti. Při navrhování tohoto nového domu se nám neustále připomínaly zmiňované mistrovské projekty, zejména vila Tugendhat od Miese. Pozemek na Velké Skále byl pro toto mimořádně vhodný: široký panoramatický výhled na město včetně Hradčan; omezení 50% zastavěnosti v prvním patře; okolní zástavba v modernistickém stylu.

Na začátku jsme si z vily Tugendhat pouze vypůjčili distribuci programu. Určili jsme základní orientaci domu na ose východ – západ, což umožnilo maximálně využít program a kontext. Následně jsme program rozdělili do tří specifických zón: centrální kinetickou zónu (schodiště + výtah); pasivní/ relaxační zónu (ložnice + pracovny); a aktivní/společenskou zónu (obývací prostor + wellness). Centrální zóna je vertikální a izolovaná, zaměřená především na interiérové prostorové zážitky, s hydraulickou plošinou nahrazující standardní uzavřenou výtahovou kabinu. Dvě zbylé zóny jsou horizontální se silnou vazbou mezi interiérem a exteriérem, zejména s ohledem na bezprostřední výhled na stávající louku a vzdálený výhled na město. Pasivní zóna (včetně garáže) se nachází na meziúrovni, což ji jednak hierarchicky odděluje od ostatních dvou zón a zároveň zmírňuje sklon garážové rampy. Přízemí je vyzdviženo nad úroveň terénu přibližně o 1,5 metru, což umožňuje lepší propojení suterénu (wellness) a zahrady. Vzhledem k velkým okenním otvorům a konzolám je konstrukční systém stěnový železobetonový v kombinaci s několika ocelovými sloupy.

Původní záměr tohoto projektu bylo vytvořit „novou“ moderní, více fragmentovanou a rozvrstvennou formu. Nechtěli jsme navrhnout neo-funkcionalistickou budovu s použitím starého stylu. Ale s dalším vývojem návrhu se forma stávala kompaktnější, více „starou“ moderní, více Mies a především více vyhovující klientovi. Jihozápadní fasáda s velkými prosklennými plochami a se schodištěm je vypůjčená od Miese, zatímco severovýchodní fasáda má svou vlastní identitu a představuje začátek i konec většiny horizontálních forem tohoto domu.

Toto byl pro HMA neobvyklý projekt: jiný proces, jiná estetika, jiná strategie. Ať už je projekt více vypůjčený nebo více inovativní, zdá se, že do specifického prostředí Velké Skály dobře zapadá a splňuje požadavky klienta.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Martin Rosa, 27.05.09
Návštěvnost: 79481 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
historismus? hetzer 27.05.08 10:19
Proč ne... Ondra 27.05.08 12:12
to hetzer Stano 27.05.08 23:13
styl hetzer 28.05.08 10:49
dispozice A.J.K. 28.05.08 12:22
? ela 28.05.08 13:24
ela hetzer 29.05.08 09:45
no.. Monika 29.05.08 13:11
vyhorely Kh 29.05.08 22:15
Bravo. M. 30.05.08 13:25
A.J.K. Monika 02.06.08 22:24
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.