Rodinný dům na Velké Skále

Rodinný dům na Velké Skále
Autor: HMArchitekti
Adresa: Velká Skála, Troja, Praha, Česká republika
Projekt:2005
Realizace:2007
Užitná plocha:400 m2
Zastavěná plocha:205 m2
Obestavěný prostor:1700 m3


V době, kdy nás náš klient kontaktoval s požadavkem na návrh nového domu v modernistickém stylu, kolovala v našem atelieru shodou okolností kniha o mistrech modernismu, jako byli například Le Corbusier a Mies van der Rohe. Připomenutí těchto „starých“ moderních projektů v nás posílilo dojem z jejich svěžesti a nadčasovosti. Při navrhování tohoto nového domu se nám neustále připomínaly zmiňované mistrovské projekty, zejména vila Tugendhat od Miese. Pozemek na Velké Skále byl pro toto mimořádně vhodný: široký panoramatický výhled na město včetně Hradčan; omezení 50% zastavěnosti v prvním patře; okolní zástavba v modernistickém stylu.

Na začátku jsme si z vily Tugendhat pouze vypůjčili distribuci programu. Určili jsme základní orientaci domu na ose východ – západ, což umožnilo maximálně využít program a kontext. Následně jsme program rozdělili do tří specifických zón: centrální kinetickou zónu (schodiště + výtah); pasivní/ relaxační zónu (ložnice + pracovny); a aktivní/společenskou zónu (obývací prostor + wellness). Centrální zóna je vertikální a izolovaná, zaměřená především na interiérové prostorové zážitky, s hydraulickou plošinou nahrazující standardní uzavřenou výtahovou kabinu. Dvě zbylé zóny jsou horizontální se silnou vazbou mezi interiérem a exteriérem, zejména s ohledem na bezprostřední výhled na stávající louku a vzdálený výhled na město. Pasivní zóna (včetně garáže) se nachází na meziúrovni, což ji jednak hierarchicky odděluje od ostatních dvou zón a zároveň zmírňuje sklon garážové rampy. Přízemí je vyzdviženo nad úroveň terénu přibližně o 1,5 metru, což umožňuje lepší propojení suterénu (wellness) a zahrady. Vzhledem k velkým okenním otvorům a konzolám je konstrukční systém stěnový železobetonový v kombinaci s několika ocelovými sloupy.

Původní záměr tohoto projektu bylo vytvořit „novou“ moderní, více fragmentovanou a rozvrstvennou formu. Nechtěli jsme navrhnout neo-funkcionalistickou budovu s použitím starého stylu. Ale s dalším vývojem návrhu se forma stávala kompaktnější, více „starou“ moderní, více Mies a především více vyhovující klientovi. Jihozápadní fasáda s velkými prosklennými plochami a se schodištěm je vypůjčená od Miese, zatímco severovýchodní fasáda má svou vlastní identitu a představuje začátek i konec většiny horizontálních forem tohoto domu.

Toto byl pro HMA neobvyklý projekt: jiný proces, jiná estetika, jiná strategie. Ať už je projekt více vypůjčený nebo více inovativní, zdá se, že do specifického prostředí Velké Skály dobře zapadá a splňuje požadavky klienta.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
historismus?
hetzer
27.05.08 10:07
Proč ne...
Ondra
27.05.08 12:37
to hetzer
Stano
27.05.08 11:19
styl
hetzer
28.05.08 10:43
dispozice
A.J.K.
28.05.08 12:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od HMArchitekti