Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Ústředí společnosti Sabic Europe

Autor: GROUP A
Adresa: Europaboulevard 1, Sittard, Nizozemí | mapa
Investor: Sabic Europe
Projekt: 2003 Realizace: 2004-06
Užitná plocha: 10500 m²

Architektura budovy ústředí saudsko-arabské petrochemické společnosti Sabic v nizozemském městě Sittard je založena na stěžejních firemních hodnotách: inovaci, transparentnosti a přístupnosti. Kancelář GROUP A navrhla exteriér, interiér i krajinné úpravy okolí - což vedlo k jednotě konceptu, provedení projektu i atmosféry. Protože firma Sabic zavedla pracovní systém "flexwork", nejsou v budově žádná samostatná oddělená pracovní místa nýbrž různorodé zóny.

Ústředí má celkem osm podlaží a suterén určený pro parkování. Je situováno na prominentním místě ve městě Sittard, propojeném zelenou osou se stadionem Fortuna. Návrh je založen na myšlence transparentnosti navenek i dovnitř. Skleněná fasáda umožňuje dobré propojení s okolním světem. Nakloněná střecha z hliníkových panelů a ze skla vytváří dojem další dynamické fasády. Největší fasádní jednotka údržby budovy (BMU), která kdy byla v Evropě osazena, zaručuje trvalý čistý výhled. Skulptura nizozemského umělce Fonse Schobberse vytvořená z nízkolegované oceli označuje vstup a jako by tančí tango se samotnou budovou. Modrá neonová světla vyznačují dvě vrchní podlaží a zalévají Sittard modrou září.

Nálevkovitě tvarovaný a zároveň zapuštěný vstup přivádí návštěvníky do srdce budovy. Prostorový kontext a funkční požadavky (jako například kontrola vnitřního klimatu) vyústily v atrium s kaskádovitě řešenými podlažími stoupajícími k nebi. Řada funkcí, jako například recepce, prostor vymezený k čekání nebo vychutnání šálku kávy jsou včleněny do velkého přijímacího pultu - čímž zároveň vytvářejí bariéru aniž by to bylo na první pohled zřejmé. Skulpturální forma pultu, jež může být krásně pozorována z pater nad ní, odkazuje k písmenům arabské abecedy. "Plaza" s restaurací umístěná na přízemí slouží jako místo setkávání a mimo času oběda také jako pracovní prostor.

Skleněná zadní stěna výtvarně pojednala německá umělkyně Vera Sous. Její malby zobrazují vazby mezi Saudskou Arábií a Evropou. Jak již bylo zmíněno, kvůli pracovnímu systému "flexwork" nejsou v budově řešena individuální pracovní místa ale různé zóny: individuální a otevřené kanceláře, zóny k setkávání, místa určená pro koncentraci i tiché prostory. Transparentnost není pociťována pouze navenek ale také směrem dovnitř: je tak podporován vzájemný kontakt. Procházíte-li touto symetrickou budovou s asymetrickými prvky, setkáváte se s neustále se proměňující perspektivou a pohledy.












Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 27.03.09
Návštěvnost: 42746 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.