Ústředí společnosti Sabic Europe

Ústředí společnosti Sabic Europe
Autor: GROUP A
Adresa: Europaboulevard 1, Sittard, Nizozemí
Investor:Sabic Europe
Projekt:2003
Realizace:2004-06
Užitná plocha:10500 m2


Architektura budovy ústředí saudsko-arabské petrochemické společnosti Sabic v nizozemském městě Sittard je založena na stěžejních firemních hodnotách: inovaci, transparentnosti a přístupnosti. Kancelář GROUP A navrhla exteriér, interiér i krajinné úpravy okolí - což vedlo k jednotě konceptu, provedení projektu i atmosféry. Protože firma Sabic zavedla pracovní systém "flexwork", nejsou v budově žádná samostatná oddělená pracovní místa nýbrž různorodé zóny.

Ústředí má celkem osm podlaží a suterén určený pro parkování. Je situováno na prominentním místě ve městě Sittard, propojeném zelenou osou se stadionem Fortuna. Návrh je založen na myšlence transparentnosti navenek i dovnitř. Skleněná fasáda umožňuje dobré propojení s okolním světem. Nakloněná střecha z hliníkových panelů a ze skla vytváří dojem další dynamické fasády. Největší fasádní jednotka údržby budovy (BMU), která kdy byla v Evropě osazena, zaručuje trvalý čistý výhled. Skulptura nizozemského umělce Fonse Schobberse vytvořená z nízkolegované oceli označuje vstup a jako by tančí tango se samotnou budovou. Modrá neonová světla vyznačují dvě vrchní podlaží a zalévají Sittard modrou září.

Nálevkovitě tvarovaný a zároveň zapuštěný vstup přivádí návštěvníky do srdce budovy. Prostorový kontext a funkční požadavky (jako například kontrola vnitřního klimatu) vyústily v atrium s kaskádovitě řešenými podlažími stoupajícími k nebi. Řada funkcí, jako například recepce, prostor vymezený k čekání nebo vychutnání šálku kávy jsou včleněny do velkého přijímacího pultu - čímž zároveň vytvářejí bariéru aniž by to bylo na první pohled zřejmé. Skulpturální forma pultu, jež může být krásně pozorována z pater nad ní, odkazuje k písmenům arabské abecedy. "Plaza" s restaurací umístěná na přízemí slouží jako místo setkávání a mimo času oběda také jako pracovní prostor.

Skleněná zadní stěna výtvarně pojednala německá umělkyně Vera Sous. Její malby zobrazují vazby mezi Saudskou Arábií a Evropou. Jak již bylo zmíněno, kvůli pracovnímu systému "flexwork" nejsou v budově řešena individuální pracovní místa ale různé zóny: individuální a otevřené kanceláře, zóny k setkávání, místa určená pro koncentraci i tiché prostory. Transparentnost není pociťována pouze navenek ale také směrem dovnitř: je tak podporován vzájemný kontakt. Procházíte-li touto symetrickou budovou s asymetrickými prvky, setkáváte se s neustále se proměňující perspektivou a pohledy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od GROUP A