Soft-edge

Soft-edge
Autor: SeARCH
Adresa: Zilverparkkade, Lelystad, Nizozemí
Realizace:2002-06


Tři byty a kanceláře
Naše místo bylo poslední a nejmenší ze všech parcel, které vznikly podle urbanistického návrhu West 8 v blízkosti centra Lelystadu. Původní stavitel nebyl kvůli malým rozměrům schopen na místě vytvořit uspokojivý návrh, a tak se majitel přilehlé parcely chopil své příležitosti. Jeho počáteční nejistota k finančně problematickému projektu byla zmírněna, až když mu bylo představeno úsporné řešení, které by nové pětipodlažní stavbě umožňovalo 'parazitovat' na jeho vlastním vedlejším domě.
Zrcadlením půdorysu sousedního návrhu by pak šlo využívat schodiště a výtah oběma budovami (za tyto úpravy patří náš díky Pim van de Ven z kanceláře MEI Architecten). Tato adaptace nám nejen umožnila vytvořit dostatek prostoru pro splnění stavebnímu programu, ale také umístit přes celou šířku čelní fasády velké balkóny. Pro jinak zcela obyčejný návrh se tyto balkóny se staly charakteristickým znakem. Navíc získaný prostor dovolil snadnější umístění bytů o rozloze 150m² a tři oddělené servisní šachty umožnily ohromnou svobodu při navrhování vnitřních dispozic. Vypuštěním schodiště a výtahu nebyly pouze sníženy stavební náklady, ale zvýšila se také pronajímatelná podlažní plocha; méně investicí a více zisku k radosti klienta.
Balkony působí, jako by byly drceny svými sousedy, což vůbec není pravdou a naopak se k nim přisává jako jako pijavice a vysává z nich svojí identitu. Zatímco polovina balkonů o rozměrech 30m² již byla plochá, navrhl klient v průběhu stavebních prací 'malou' změnu: kompletně je vyrovnat. Odmítli jsme a přesvědčili ho, aby byl ponechán náš původní návrh.

autoři: Bjarne Mastenbroek, Ad Bogerman, Geert Vennix, Thijs Meijer
spolupráce:  Takeshi Mukai, Pascal Bemelmans
klient: Klok Druten Ontwikkeling / Terhorst Vastgoed
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hmm
ie
05.05.08 04:27
hahaha
Michal Just
08.05.08 05:27
...
Michal Just
08.05.08 05:52
Balkony balkony balkony
Petr Šmídek
08.05.08 06:59
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SeARCH