Dům ve Valsu

Dům ve Valsu
Jáma
Nešlo by ukrýt dům v alpském svahu a zároveň si z něj dopřávat nádherné výhledy a umožnit světlu proniknout hluboko dovnitř stavby?
Překvapen tím, že dostal svolení postavit v těsné blízkosti světoznámých termálních lázní ve Valsu dvojici obytných domů, se klient rozhodl, že místo zastaví, aniž by nový dům jakkoli rušil v panoramatických výhledech z lázní. Umístěním centrálního patia do prudkého svahu vznikla velká fasáda s bohatými možnostmi pro umístění okenních otvorů. Výhledy z domu jsou mírně zkosené, což jim, když se díváte na neobyčejné krásné hory na protější straně úzkého údolí, přidává na dramatičnosti. Dobře míněné obavy ze strany místního úřadu, že by neobvyklý moderní návrh mohl být všeobecně nevýhodný, se nakonec ukázaly jako bezdůvodné. Úředníci byli rádi, že návrh nepůsobí jako 'obytný' nebo by jakkoli omezoval sousední budovu lázní. Návrh nebyl zamýšlen jako typická stavba, ale spíše jako příklad pragmatické a nenápadné realizace citlivě zasazené do svého okolí. Umístění vstupu do domu přes podzemní tunel vedoucí ze staré graubündnerské stodoly ještě více přesvědčilo, i když v mírně absurdní poloze, že mohl být koncept realizován.
Švýcarský stavební zákon nařizuje, že je definitivně možné udělit stavební povolení až potom, co je na místě vybudován dřevěný model ve skutečném měřítku. Tímto způsobem lze totiž místní komunitou a sousedy objektivně posoudit, zda je objekt skutečně nevhodný. V tomto případě logika zvítězila a tato část schvalovacího procesu byla prohlášena za zbytečnou.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hezky bunkr
hetzer
09.05.08 09:33
hezky bunkr
marek
15.05.08 11:19
marek
hetzer
15.05.08 12:21
House(?) in Vals
Abílio
05.06.08 12:16
vizu
káča
01.02.10 08:01
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od SeARCH