Vila v Klánovicích

Vila v Klánovicích
Pozemek se nachází v klidné lokalitě, ukryté za výběžkem Klánovického lesa. V bezprostředním okolí jsou dnes menší rodinné domy, případně rekreační objekty a zahradní domky. Vzhledem k této drobné zástavbě okolí jsme navrhli dům pouze se zvýšeným přízemím. Neměl se zviditelňovat svoji výškou, chtěli jsme spíše dosáhnout charakteru pavilonu posazeného v zahradě. Umístění stavby podél východní strany pozemku dává možnost otevřít dům směrem na západ do pobytové části zahrady.
Hlavní horizontální hmota objektu je vyzdvižena nad terén zvýšeným suterénem. Po stranách přesahuje jeho obrys, tím je docíleno od- lehčení hlavního objemu. Klient od počátku požadoval "solidní" materiály fasád, proto byla zvolena kombinace režného zdiva a omítky z umělého kamene, sokl domu je obložen prefabrikáty z pohledového betonu.
Úzký tvar objektu umožňuje dobré prosvětlení a proslunění interiérů. Všechny obytné místnosti jsou umístěny v přízemí ve vizuálním kontaktu se zahradou. Přízemí i suterén jsou ve svém průběhu rozděleny na dvě výškové úrovně. Toto uspořádání dohromady se sklonem terénu umožňuje sklesat krátkou rampou do garáže situované v suterénu a zároveň je dosaženo v hlavním obytném prostoru vyšší světlé výšky. Přízemí je tím rovněž zónováno na společenskou a soukromou část, v suterénu pak na část rehabilitační s bazénem a na část technickou se zázemím. Schodiště propojuje navzájem všechny výškové úrovně a dále pokračuje až nad střešní rovinu, kde je pracovna majitele a terasa.
Nosnou konstrukci stavby tvoří kombinace zděných a železobetonových stěn, stropy jsou želozobetonové. Obvodové stěny jsou řešeny vždy jako odvětrávané sendviče. Plochá střecha s opačným pořadím vrstev je pochozí, povrch je z betonových dlaždic a kačírku. Výplně otvorů jsou z hliníkových rámů zasklených izolačním dvojsklem s výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, stínění je zajištěno vnějšími roletami a žaluziemi v interiéru. Pro prosvětlení jídelny, chodby a jedné ložnice bylo požito sklobetonové stěny z pískovaných tvarovek. Podlahy v obytných prostorech jsou z dřevěných lamel. Koupelny a prostor bazénu mají podlahy z broušeného teraca, na stěnách a stropě jsou použity benátské štuky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od VYŠEHRAD atelier