Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
DRL TEN Pavilion

Autor: Alan Dempsey, Alvin Huang
Adresa: Bedford Square, Bloomsbury, Londýn, Velká Británie | mapa
Web: www.aaschool.ac.uk
Realizace: 22.02.2008 Soutěž: 2007

Oslava deseti let od vzniku DRL (Design Research Laboratory) na renomované AA (Architectural Association School of Architecture) v Londýně byla zahájena otevřením pavilonu na Bedford Square.
DRL je postgraduální program AA vedený Patrikem Schumacherem a Yusuke Obuchim. Realizovaný návrh zvítězil v soutěži vyhlášené v listopadu 2007 pro absolventy a stávající posluchače kurzu. Podmínkou bylo navrhnout budovu s nízkým rozpočtem, nenáročné realizace, jednoduché a elegantní formy z vláken vyztužených betonových desek firmy Rieder Co. Rozměry nesměly přesahovat 10 x 10 x 5 metrů. Z více jak 350 absolventů kurzu se soutěže zúčastnilo 28 týmů.
Vítězný návrh je dílem architektů Alana Dempseyho a Alvina Huanga. Oba architekti začali po pestrých akademických zkušenostech pracovat pro Future Systems v Londýně. Realizační proces výstavby pavilonu byl dokončený v průběhu šesti týdnů za asistence stavební firmy Adams Kara Taylor, zabezpečující stavební proces, a rakouskou společností Rieder Co., která poskytla stavební materiál.
Stavba je pěkným příkladem ztvárnění organicky tvarované architektury a funkčním zhmotněním idejí DLR. Estetika stavby se skrývá v jednoduchosti své formy a promyšleným konstrukčním detailem. Celková forma pavilonu nemá hluché místo, z každého úhlu pohledu poskytuje přesvědčivý expresivní výraz. Dominantní uplatnění profilů ve tvaru písmene C má zajímavý estetický a hlavně konstrukční charakter. Pavilon působí jako uzavřený a zároveň otevřený prostor.
Konstrukce sestává v příčném a podélném směru z násobených 13 mm tlustých vláknem vyztužených betonových desek. Desky se obvykle používají jako obkladový fasádní materiál, přičemž pavilon je dokladem jejich širšího konstrukčního využití. Desky byly v továrně nařezány do požadovaných tvarů, následně přivezeny na staveniště a ručně smontovány. Jejich vzájemné spoje jsou zabezpečeny silikonovými kapsami.
Pavilon bude součástí Bedford Square do června letošního roku. Uvažuje se i o jeho prodeji nebo přesunutí do dalšího významného architektonického centra.
Autor: Rasto Udzan, 30.04.08
Návštěvnost: 81870 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
socha hetzer 01.05.08 09:22
Třeba už jen... Petr Šmídek 01.05.08 09:33
... nebo jako prevence úletových návrhů pipe 01.05.08 09:57
proč ? ie 01.05.08 11:39
- ondrejcisler 01.05.08 12:12
solo pm 01.05.08 12:25
Wunderbar ! Jan Kratochvíl 01.05.08 12:26
...Bomba!... šakal 01.05.08 12:42
fasa ales 01.05.08 12:45
....nadhera.... zdenek franek 01.05.08 19:37
wow Michal Just 08.05.08 18:18
skvělé... Martin Franěk 08.05.08 23:01
z druhé strany Jan Kratochvíl 09.05.08 00:03
k montáži robert 09.05.08 10:39
na FA Martin Rosa 09.05.08 19:06
.......... somebody stool my idea .... ing arch Adam V. 08.07.09 16:04
... petr.cagaš 09.07.09 18:42
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.