DRL TEN Pavilion

DRL TEN Pavilion
Adresa: Bedford Square, Bloomsbury, Londýn, Velká Británie
Soutěž:2007
Realizace:22.02.2008


Oslava deseti let od vzniku DRL (Design Research Laboratory) na renomované AA (Architectural Association School of Architecture) v Londýně byla zahájena otevřením pavilonu na Bedford Square.
DRL je postgraduální program AA vedený Patrikem Schumacherem a Yusuke Obuchim. Realizovaný návrh zvítězil v soutěži vyhlášené v listopadu 2007 pro absolventy a stávající posluchače kurzu. Podmínkou bylo navrhnout budovu s nízkým rozpočtem, nenáročné realizace, jednoduché a elegantní formy z vláken vyztužených betonových desek firmy Rieder Co. Rozměry nesměly přesahovat 10 x 10 x 5 metrů. Z více jak 350 absolventů kurzu se soutěže zúčastnilo 28 týmů.
Vítězný návrh je dílem architektů Alana Dempseyho a Alvina Huanga. Oba architekti začali po pestrých akademických zkušenostech pracovat pro Future Systems v Londýně. Realizační proces výstavby pavilonu byl dokončený v průběhu šesti týdnů za asistence stavební firmy Adams Kara Taylor, zabezpečující stavební proces, a rakouskou společností Rieder Co., která poskytla stavební materiál.
Stavba je pěkným příkladem ztvárnění organicky tvarované architektury a funkčním zhmotněním idejí DLR. Estetika stavby se skrývá v jednoduchosti své formy a promyšleným konstrukčním detailem. Celková forma pavilonu nemá hluché místo, z každého úhlu pohledu poskytuje přesvědčivý expresivní výraz. Dominantní uplatnění profilů ve tvaru písmene C má zajímavý estetický a hlavně konstrukční charakter. Pavilon působí jako uzavřený a zároveň otevřený prostor.
Konstrukce sestává v příčném a podélném směru z násobených 13 mm tlustých vláknem vyztužených betonových desek. Desky se obvykle používají jako obkladový fasádní materiál, přičemž pavilon je dokladem jejich širšího konstrukčního využití. Desky byly v továrně nařezány do požadovaných tvarů, následně přivezeny na staveniště a ručně smontovány. Jejich vzájemné spoje jsou zabezpečeny silikonovými kapsami.
Pavilon bude součástí Bedford Square do června letošního roku. Uvažuje se i o jeho prodeji nebo přesunutí do dalšího významného architektonického centra.
17 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
socha
hetzer
01.05.08 09:45
Třeba už jen...
Petr Šmídek
01.05.08 09:36
proč ?
ie
01.05.08 11:01
-
ondrejcisler
01.05.08 12:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Alan Dempsey, Alvin Huang