Dům v Kew

Dům v Kew
Jde o novostavbu situovanou na existujícím rozparcelovaném tenisovém kurtu, zařezávající se do svažitého pozemku. Zadání požadovalo garáže, hlavní ložnici, obytné prostory a pracovnu - vše na stejném podlaží. (Příjezd autem přitom vedl pouze na vyvýšené místo nad kurt, který je zapuštěný do terénu.)

Vztah k místu a kontext
Hranice pozemku přesahuje o 2 - 3 metry za plot vymezující obvod typického tenisového kurtu. Místo spadá do chráněné zóny města Boroondara, v níž je ustavena regulace výšky staveb na max. 6 metrů. Dům reaguje specifickým způsobem na všechny světové strany: Na severu pozemek prudce klesá k ulici Kew Boulevard a k řece Yarra, která teče za ním. Každý z pokojů je orientován k severu tak, aby maximalizoval výhled na golfové hřiště Yarra Bend a severní předměstí Melbourne. Na západ a východ se dům otevírá minimálně. Takové řešení zamezuje přehřívání domu, stejně jako pohledům na sousední pozemky, a chrání tak jeho obyvatele před dopady budoucího developmentu na obou stranách - tedy za západní i východní hranicí vlastní parcely.

Architektonické vyjádření konceptu
Krajní podmínky, konec předměstské slepé uličky, již existující uměle vytvořená plocha (tj. tenisový kurt), divočina ve městě, plato nad údolím řeky, pohledový koridor, podmanivá krajina, aktivní místo.

Výše uvedené jsme vnímali jako příležitost postavit dům, jenž se ponoří do svého kontextu nikoli jako osamoceně stojící bezduchý objekt, ale jako budova, jež přispěje k vytvoření a formování okolního prostředí.

Pokud by člověkem vytvořená plocha (kurt) byla umělou jizvou na tváři krajiny, mohla by nová budova navodit podmínky, jež by ji napravily, zahojily a znovu navázaly na to, co jednou bylo? Mohlo by stavební řešení napomoci svému okolí k posílení jeho nehmatatelných prchavých kvalit? Jak vytvořit budovu, která by posunula ohnisko zájmu ze samotné architektury na atmosféru, již stavba vytváří?

Tyto otázky ovlivnily stavební řešení, výběr materiálů, členění objemů interiéru i redefinici samotné architektonické formy.

Dispozice tří půdorysných částí se postupně vějířovitě rozvíjí zepředu dozadu pod různými úhly, přesto v souladu s profilem řezu. Toto řešení volumetricky aktivuje vnitřní prostory a obyvatelům domu nabízí intimní zážitek z krajiny v bezprostřední blízkosti místa, stejně jako zarámové pohledy přes údolí řeky.

Obytná platforma v prvním poschodí je zavěšena mezi baldachýnem korun stromů; nosná konstrukce - pole ocelových sloupů s kruhovým profilem 75 mm ve dvou barevných tónech má snad evokovat novou vegetaci náhodně vzrostlých stromků. Prosklený spodní pokoj a okolní "lesní půda" z umělé trávy (tenisový povrch) představuje velkolepý prostor ke hraní pro děti.

Dvoubarevné obložení vnější formy evokuje měnící se barvu nové a staré kůry stromů blahovičníku červeného říčního (Eucalyptus camaldulensis), který v místě kdysi převládal. Saténově hladký povrch materiálu Colorbond kontrastuje s matným oxidovaným zinkem - podobně jako vrchní a spodní strana listu poletujícího ve větru dozadu a dopředu. Materiály akcentují živost neustálých proměn výrazu v různém světle. Skladba odstupňovaných horizontálních linií se rozevírá směrem dolů, aby se tak znovu nabyla původní linie svažujícího se terénu.

Zvolené architektonické řešení hraje aktivní roli při napravování a novém definování vazeb na kontext stavby. Tato jednoduchá gesta v kombinaci s použitou technologií připomínají, že architektura "bytí" může znovu navrátit smysl sounáležitosti.

Environmentální a energetické požadavky
Projekt zohledňuje pasivní ohřev; optimalizaci orientace na sever s mohutnými přesahy (slunolamy) a minimální rozsah otvorů otočených na západ. Všechny ložnice mají dvě otvíravá okna umožňující křížové větrání. Také posuvné vstupní dveře umožňují křížové větrání v celém domě - hlavní chodba funguje jako "provzdušňovací" (doslovně: breezeway). Vysoce výkonný systém Solar E neutral od firmy Pilkington byl použit na všechna zasklení. Třebaže klient požadoval klimatizaci, provzdušňovací chodba prakticky eliminovala její potřebu.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krása
Aleš Macenauer
17.04.08 04:32
skvele
Merluzo
17.04.08 09:55
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects