Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce Kostelního náměstí v Broumově

Autor: Chmelař architekti, CUBOID ARCHITEKTI s.r.o. | David Chmelař, Milan Vít
Adresa: Kostelní náměstí, Broumov, Česká republika | mapa
Investor: Město Broumov
Realizace: 2005-07

Kostelní náměstí spolu s kostelem sv. Petra a Pavla tvoří významnou součást struktury původního středověkého města Broumova vymezeného svými hradbami. Kostelní náměstí je v tomto území protějškem ke klášteru. Náměstí a klášter leží na ose města vedoucí z východu na západ. Tato osa tvoří kratší rameno kříže. Delší rameno tvoří osa ve směru za severu k jihu, která je určena rovnoběžnými ulicemi, setkávající se u místa bývalých městských bran Horní a Dolním a v ploše hlavního náměstí. Kompozice dohromady vytváří křesťanský kříž. Farní kostel sv. Petra a Pavla je a byl určen pro potřeby veřejnosti, proto jej obklopoval hřbitov. Klášterní kostel sloužil pouze pro potřeby kláštera. Z dnešního pohledu je jižní část Kostelního náměstí důležitá zejména pro pěší. Ti zde mají jeden z hlavních přístupů do centra města od východu. Z této strany do města přicházejí i turisté, kteří většinou zaparkují autobusy na blízkém záchytném parkovišti. Do města zde přicházejí také obyvatelé z nedalekých obytných čtvrtí. Severní část náměstí, oddělená hmotou kostela, je využívána zcela odlišně. Přes tuto část nevedou žádné důležité komunikační směry, a má proto podstatně komornější atmosféru. Slouží pro odpočinek místních obyvatel zejména pro školáky z blízkých škol. Před rekonstrukcí byla severní část volnou nezpevněnou zatravněnou plochu bez náznaku jakéhokoliv využití. Projekt rekonstrukce Kostelního náměstí tedy musel kromě návrhu rekonstrukce stávajících ploch také najít nové uspořádání severní části náměstí.
Náměstí v jakémkoliv městě tvoří především prostor, který je vymezen a členěn převážně okolní zástavbou. Náměstí není nikdy parkoviště, kruhový objezd ani parkem. Náměstí je prostor pro všechny obyvatele - "obývací pokoj města" a volná plocha umožňující různé činnosti: trhy, poutě, koncerty, divadelní představení, anebo pouhé setkávání a odpočinek obyvatel s možností občerstvení či nákupu. Rekonstruovanou plochu Kostelního náměstí jsme proto navrhli jako celistvou v mírném přirozeném sklonu. Náš návrh spočívá v opětovném vyrovnání výškových úrovní ploch a v použití původní žulové dlažby kombinované s fragmenty vydlážděnými z čedičových odštěpků. Vyrovnání výškových nerovností usnadňuje využití náměstí i pohyb po něm. Jednotlivé zóny nejsou vymezeny ani rozdílnou výdlažbou, pouze spádováním k dešťovým vpustím.
Jediným výrazným prostorovým prvkem nového návrhu je vodorovné prostranství, vytvořené "zaříznutím" do přirozeně se svažující plochy náměstí. Odlišné výškové úrovně hran prostranství jsme vyrovnali schodišti na východní a severní straně. Na severní straně schodiště doplňují zabudované lavičky, které je možné vnímat také jako hlediště pro společenské akce na volném prostranství. Západní strana prostranství spolu s jižní plynule přecházejí do plochy náměstí. Schodiště jsou obložená hraněným kamenným obkladem z Božanovského pískovce. Východní schodiště vybíhá nad úroveň přilehlé vodorovné komunikace a vytváří chodník s obrubou. Do tohoto chodníku jsme vysadili stromořadí lip. V těžišti náměstí je umístěná vodní plocha s pítkem. Pítko slouží k občerstvení kolemjdoucích, je spínáno fotobuňkou. Přebytečnou vodu, která z něj vytéká, shromažďuje bazének. Vodní plochu v bazénku neznatelně vymezují tenké linie hran ocelové konstrukce bazénku, kde jedna z kratších stran je i nižší a dovoluje tak vodě odtékat po bočnici bazénku do kanálku. Kompozici náměstí dotváří i skládaná dlažba z žulových kostek spolu s geometricky přesně vymezenými menšími plochami dlážděnými z čedičových odštěpků. Tyto obrazce jsou situovány kolmo k ose kostela, který tvoří na náměstí hlavní dominantu. Osu hlavního vstupu do kostela jsme zvýraznili do kamenné dlažby z Božanovského pískovce zapuštěným nerezovým páskem. V jižní části náměstí je způsob vydláždění ploch stejný. Protiváhu pítka zde tvoří nově navržená několikametrová lavička se zabudovaným spodním osvětlením Zářivky zabudovaného osvětlení osvětlují prostor náměstí nepřímým světlem. Další osvětlení náměstí tvoří kombinace nových zapuštěných svítidel s původními historickými lampami.


















Literatura
 

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 01.04.08
Návštěvnost: 87649 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
fotky fisla 01.04.08 20:07
zvlaštní podobnost david s. 03.04.08 16:49
Absence zeleně Martin Hornychson 06.08.08 15:22
jj novotný 16.10.08 13:26
Moc pekne. jiri.koten 19.08.09 15:20
zeleň Jirka 20.08.09 14:14
Monument? nihilnisi 03.12.10 18:24
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.