Dům na kraji sídliště

Dům na kraji sídliště
Adresa: Hudečkova, Praha, Česká republika
Investor:SUERTE, s.r.o.
Realizace:2005-07


Bytový dům je umístěn v klidné a dostupné lokalitě, v širším centru města, Praze 4. Pozemek je v nárožní poloze na křížení ulic Hudečkova a Bohuslava Martinů, v těsném kontaktu s panelovými domy, ale v širším měřítku i s individuální výstavbou rodinných vilek. Před hlavním průčelím je dnes nehostinná plocha, která je v územním plánu vedená jako parková zeleň. Objekt bytového domu je situován podélně s ulicí Hudečkovou do nárožní partie s ulicí Bohuslava Martinů a uzavírá plochu rozvolněné zástavby v lokalitě.
Bytový dům je navržen jako pětipodlažní se dvěma ustupujícími patry. Hmotová kompozice domu je členěna tak, aby vytvářela nárožní dominanty a zároveň reagovala na okolní výškově rozmanitou zástavbu. Silueta navrženého bytového domu je z pohledu od ulice výrazně členěna na tři, resp. čtyři vzájemně se prolínající a výškově členěné hmoty. Tento dojem je podpořen barevným rozlišením režného cihelného obkladu. Na střechách 5.NP a 6.NP jsou navrženy střešní zahrady.
Tvarování hmoty domu reaguje na místo - plochý vyvýšený pozemek nad okolním svažitým terénem. Nároží jsou odlehčena na sloupech. Tyto prostory slouží jednak pro krytí venkovních parkovacích stání, jednak jako krytí vjezdů do podzemních garáží a pěších vstupů do domu.
Bytový dům má navrženy tři hlavní vstupy na vertikální komunikace s osobním výtahem, vjezd na plochu venkovních parkovacích stání a dva vjezdy do dvou podzemních garážových podlaží. Vstupy do domu jsou navrženy ze severovýchodu od ulice Hudečkovy. Jihozápadní část pozemku je využívána převážně jako předzahrádky k bytům v 1.NP.
Konstrukčně je objekt navržen jako železobetonový monolitický skelet, s vnější fasádou v kombinaci hladká bílá omítka, režný cihelný pásek a dřevěný obklad nárožní dominanty ustupujícího sedmého nadzemního podlaží. Okna dřevěná, s hliníkovými venkovními roletami.
Celou stavbu doplňují zídky z gabionů s popínavou zelení, předzahrádky jsou rozděleny habrovými ploty.
Škála bytů je různorodá, od garsoniér až po 5+kk. Celkem se v objektu nachází 57 bytových jednotek, z toho čtyři byty v přízemí, které jsou ovšem z pohledu z ulice v prvním patře, dále po dvanácti bytech v každém patře od druhého do pátého nadzemního podlaží, v šestém podlaží jsou umístěny čtyři byty (z u třech z nich je velká terasa a u dvou dále i zahrada). V sedmém podlaží se nachází jeden luxusní byt s panoramatickým pohledem na Prahu, velikou terasou a zahradou, kde je výška zeminy jeden metr.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
přízemní byty
David Teplý
19.03.08 11:42
pozvání
šíma
19.03.08 02:27
Krasne a pritom elegantni
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
19.03.08 04:01
...No,...
šakal
19.03.08 06:26
ad přízemí
šíma
20.03.08 12:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier 6, s.r.o.