Chilehaus

Chilehaus
Autor: Fritz Höger
Adresa: Fischertwiete 2, Hamburk, Německo
Realizace:1922-1924
Užitná plocha:30400 m2
Zastavěná plocha:5200 m2
Plocha pozemku:6000 m2


Kamenná loď kotvící v přístavu - to je asi nejčastější asociace, kterou vyvolává Chilehaus, jeden z nejznámějších příkladu německého regionálního expresionismu. Je pravda, že  srovnání s lodí se asi ubrání málokdo, spatří-li charakteristické ostré nároží mezi ulicemi Niedernstrasse a Pumpen. Navíc, budova byla postavena pro obchodníka Henry B. Slomana, který dovážel chilský ledek - samozřejmě lodí. Nicméně tím, co určovalo výslednou formu budovy, pravděpodobněji ale byla snaha o maximální využití stavební parcely.
Chilehaus byla první velká budova postavená v vznikající administrativní zóně na místě asanovaném po epidemii cholery v roce 1892. Záhy se Chilehaus stal druhou nejznámější budovou v Hamburgu, po slavném pozdně barokním kostele sv. Michala. Jeho proslulost zcela zastínila další Högerovu tvorbu (mimochodem Höger je i spoluautorem sousedního Sprinkenhofu (Fritz Höger, H. a O. Gerson, 1927-31)).
Budova je založená na 16 m hlubokých betonových pilotách. Vzhledem blízkosti Labe je na pozemku vysoká hladina podzemní vody, což si vyžádalo netradiční řešení kotelny, ve které mohlo její vybavení v době záplav plavat. Nosná konstrukce budovy je betonová, na fasádu bylo použito 4,8 milionů tmavých cihel.
Autorem sochařské výzdoby je Richard Kuöhl.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Fritz Höger