Rodinný dům v Křeslicích

Rodinný dům v Křeslicích
Pozemek je součástí obytného souboru - Ke Štítu, určeného pro výstavbu 17-ti rodinných domů. Rodinný dům je umístěn v severovýchodním rohu pozemku s odstupy 4m od severní a 8,6m od východní hranice pozemku. Na severní stranu - od příjezdové komunikace je orientován hlavní vchod a vjezd do garáže. Z jižní strany přiléhá k domu terasa.
Základní hmota domu je komponována jako cihelný kubus krychlového tvaru po celém obvodu zakončený vyloženou korunní římsou. Výrazná římsa uvozuje šikmou stanovou střechu s mírným spádem, krytou plechovou krytinou. Ze základní cihelné hmoty domu vybíhají nižší dřevěné boční přístavky - prosklený budoár - pracovna pána a hmota garáže. Čtvercový půdorys domu je orientovaný svou vstupní stranou k příjezdové komunikaci.
Materiálové řešení je navrženo z klasických stavebních hmot přírodního charakteru - standard cihelné režné zdivo tmavého odstínu, dřevěný prkenný fasádní obklad z neupraveného modřínu, plechová titanzinková krytina.
Soudobý výraz se projevuje v netradiční kompozici fasád, rozmístění a členění oken  atypických proporcí a předsazenými klempířskými prvky arkýře a balkonu.
V rámci dispozice jsou pomocné a provozní prostory orientovány k východní a severní fasádě, naopak obytné prostory k jihu a západu s možností výhledu do krajiny.
Přízemí obsahuje vstupní část se servisními místnostmi a obytný prostor propojený s kuchyní, budoárem a venkovní terasou. Budoár může zároveň sloužit jako pracovna nebo knihovna. Samostatně přístupná garáž tvoří boční křídlo včetně příručního skladu, vybíhající z hlavní hmoty domu.
V patře jsou umístěny koupelna s terasou a 3 ložnice - rodičovská ložnice s terasou a dvě ložnice pro děti.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zase ty susaky ponozek
Jan Sommer (hlas z hnojiste)
20.03.08 01:52
pomníček
Milan
20.03.08 07:04
Až na tu komunikáciu.
Ľuboš Lorenz
20.03.08 07:34
Chodnicek
Martin
21.03.08 07:42
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jiran Kohout architekti