Kancelářský a bytový dům na Schlachthausgasse

Kancelářský a bytový dům na Schlachthausgasse
Spolupráce:Helmut Holleis, Pawel Bodzak, Luzie Giencke, Andrea Graser, Sarah Glosauer, Elena Gutierrez, Stefan Laub, Wolfgang Leitgeb, Marianna Milioni, Andreas Mieling, Daniel Podmirseg, Hubert Schoba, Armelle Voinier, Sarah Girrbach
Adresa: Schlachthausgasse, Kleingasse, Vídeň, Rakousko
Soutěž:2000
Projekt:2001-03
Realizace:2003-05
Užitná plocha:21605 m2
Zastavěná plocha:3580 m2
Plocha pozemku:6076 m2
Obestavěný prostor:69240 m3


Na konci roku 1998 byla zrušena Mautner-Markhofova dětská nemocnice v třetím vídeňském okrsku. O rok později prověřili městští zastupitelé potenciál již volné parcely čítající kolem 6 000 metrů čtverečních ve vyzvané soutěži. Za vítězný byl označen návrh ateliéru Coop Himmelb(l)au.
Architekti se rozhodli zachovat vzrostlou zeleň při ulici Kleingasse a umístili hmotu domu k uliční čáře rušné Schlachthausgasse. Zachovali tím původní tvar městského bloku. Těleso stavby je rozděleno na tři části - nárožní "hlavový objekt", obytnou a administrativní část. Výraz těchto částí se propisuje do fasád - skulpturální forma nároží uzavřená do expresivní ocelové klece; věže schodišť obytné části směrem do Schlachthausgasse a pila balkónů do zahrady u Kleingasse; červené šuplíky a exponovaný nástup se schodištěm do administrativní části je ve dvoře posílen oddělujícím prvkem výstavní prostory, která se neskutečně vznáší nad venkovní terasou. Tímto prostorovým designem se podařilo velkou hmotu komplexu rozčlenit na menší objekty, které jsou měřítkově adekvátní k okolnímu městu. Červený rukávec výstavní prostory, která slouží jako foyer velkého zasedacího sálu a prezentační místnosti se natahuje až k uliční čáře Kleingasse a opticky rozděluje zahradu ve dvoře na část vyhrazenou pro bytové respektive kancelářské nájemníky domu.
V polyfunkčním komplexu, stojícím přímo na nad zastávkou metra,  se nachází 82 bytů a přibližně 12 000 m² kancelářských ploch. V podzemí domu je možné zaparkovat 260 automobilů. V nárožním objektu je v parteru umístěno centrum-klubovna mládeže, která nabízí 450 m² využitelné plochy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Coop Himmelb(l)au