Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Dům v Bellevue Hill

Autor: buzacottwebber
Adresa: Bellevue Hill, Sydney, Austrálie
Realizace: 2005

Dům je situován na exponovaném, vyvýšeném místě s orientací východ - západ, na západním svahu Bellevue Hill; reaguje na životní styl Sydney - otevírá se venkovním a městským pohledům.
Návrh vzešel z původní snahy zachovat venkovský dům z třicátých let minulého století, a postavit tedy podél jižní strany parcely nové křídlo s ložnicemi, které by zároveň vytvořilo dva venkovní prostory. Náklady spojené s rekonstrukcí původního domu se nicméně ukázaly jako příliš vysoké ve srovnání s přínosem, jež by zachování stavby celému projektu přineslo. Realizovaná dispozice ve tvaru písmene "H" vyšla z původního návrhu - ložnicové křídlo bylo však umístěno na zastíněný severní okraj pozemku a obytné prostory naopak uspořádány ve slunnější jižní části.
Půdorys ve tvaru "H" dává vzniknout dvěma atriím: Větší z nich, umístěné na východě je chráněno před chladnějšími západními větry, a vytváří tak intimní soukromý venkovní prostor s malým bazénem, jenž na tuto plochu navazuje. Naopak menší západní atrium je otevřeno výhledům a navazuje na malé stupňovité podium, určené pro tiché rozjímání s výhledy na panorama města; tato část také navazuje na předzahrádku. Centrálně umístěná jídelna se otevírá na obou stranách, a umožňuje tak atriím a výhledům proplouvat celým domem.
Návrh je vědomě současný, s otevřeným jídelním prostorem, jenž umocňuje semknutý rodinný život. Posuvné a stahovací skleněné stěny podél atrií otevírají celý interiér do poklidného venkovního prostoru, a domu skromné rozlohy tak propůjčují pocit obydlí většího a prostornějšího. Venkovní prostory jsou v sydneyském podnebí využívány téměř po celý rok a tato přednost je v domě na Bellevue Hill maximalizována.
Dispozice je posílena formou a použitými materiály: Obě postranní křídla uzavírá pultová střecha s horním přisvětlením podél obou stran, jež zaručuje dobré osvětlení vnitřních prostor i maximální křížové odvětrání; zvolené řešení také zdůrazňuje centrální prostor. Leštěná betonová dlažba  přesahuje až do interiéru, kde vyznačuje chodby vedoucí kolem atrií. Obytné prostory a ložnice mají teplejší dřevěnou podlahu.
Zvolili jsme jednoduché materiály: Téměř bílý beton a dřevěné podlahy, bíle malované sádrokartony na zdi a stropy a dýhované truhlářské výrobky značky Blackbutt s vloženými částmi a doplňky z mramoru Calacutta. Dům je kolem dokola chráněn omítnutými zídkami, které také tvoří zahradní terasy.





Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 17.02.08
Návštěvnost: 51148 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.