Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Glass Video Gallery

Autor: Bernard Tschumi
Adresa: Hereplein, Groningen, Nizozemí | mapa
Web: www.tschumipaviljoen.org
Projekt: 1990 Realizace: 1991


Tschumi: Město Groningen oslovilo pět architektů, aby každý z nich navrhl dočasný pavilon pro hudební a video festival. Mohli jsme si vybrat vlastní pozemek. Místo, jaké jsem zvolil, se nacházelo na kruhovém objezdu postrádajícím jakoukoliv urbání hustotu. Myslel jsem, že by se mohlo stát městským generátorem. Původní program byl obrácen naruby; vše, co bylo potřeba, byla temná místnost. My jsme tento požadavek převrátili a vytvořili celou naši stavbu z průhledného skla. Přetvořili jsme soukromý akt sledování televize na veřejný čin, při němž divák sleduje atrakci. Stavba se proměnila v městský aktivátor. Divák náhle “účinkuje“ uprostřed města.
Walker: Pokud se na stavbu díváme jako na aktivátor, posouvá projekt v Groningen o něco dále “Folies“ z La Villette?
Tschumi: Oba jsou generátory, ale to je jediná věc, kterou mají projekty společnou. Na rozdíl od La Villette byl v Groningen materiál velice důležitý. Projekt měl velmi omezený rozpočet. Celé to muselo být rychle; neměli jsme čas na navrhování konstrukčních detailů, ale i kdyby se nám v New Yorku podařilo vytvořit promyšlené detaily, zatímco galerie byla stavěna v Holandsku, my bychom neměli žádnou kontrolu nad tím, co se bude dít v průběhu stavby. Naší ideou bylo udělat to tak jednoduché, aby nešlo nic udělat špatně.
Vymysleli jsme velmi umírněný a jasný konstrukční systém používající výhradně sklo a posouvající tento materiál až do naprostého extrému – skleněné zdi, skleněné sloupy, skleněné střešní panely a dokonce také skleněné trámy. Cítili jsme, že to je definitivní skleněný dům. Pokud by v Miesově skleněném domě bylo odstraněno sklo, tak by stále ještě zůstával přístřešek s ocelovou střechou a ocelovými sloupy. Groningen se stal výchozím bodem pro další obalové projekty. Řekl bych, že pokud se s tímto projektem překrývá nějaký další, pak je to vila v Haagu navržená v následujícím roce. Oba projekty se udály ve skoro stejném čase a vzešly ze stejné úvahy převrácení očekávání od soukromého a veřejného prostoru.
E.Walker: Tschumi on architecture, The Monaceli Press 2006, s.92-95

Enrique Walker se narodil v Chile, žije v New Yorku, kde vyučuje na Columbia University. Současně dokončuje doktorskou práci o Georges Perec na Architectural Association v Londýně.
Autor: Petr Šmídek, 22.02.08
Návštěvnost: 43343 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.