Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům Záhrabská

Autor: Jiran Kohout architekti | Zdeněk Jiran, Michal Kohout, David Tichý
Adresa: Záhrabská, Vráž, Česká republika
Realizace: 06/2006 Užitná plocha: 280 m²

Pozemek se nachází v k.ú. Vráž, okres Beroun. Je součástí části obce sloužící k rekreačním a obytným účelům. Jedná se o svažitý obdélný pozemek cca 78 x 21m, porostlý lesem - převážně borovicemi, duby a buky. Převýšení pozemku činí cca 14 m. Je obsluhován příjezdovou nezpevněnou komunikací z jihu.
Obytný dům byl navržen ve střední části pozemku na původním terénním plató na místě původního rekreačního srubu. Hlavní dvojpodlažní hmota domu využívá terénního zlomu. V jihozápadní části pozemku je umístěna dvojgaráž se vstupem na pozemek.
Dům tvoří základní stavební objem podélného jedenapůl podlažního hranolu s obytným podkrovím, krytý sedlovou střechou, štítem orientovaným ze svahu, hřebenem kolmo na svah. Zvolená kompozice domu a umístění stavebního objemu reaguje na stávající terénní konfiguraci a svými jednoduchými a střízlivě tvarovanými hmotami spolu s užitím přírodních stavebních materiálů velmi klidně a nerušivě splývá s okolím. Stavba nemá tvořit krajinný akcent, naopak šikmou střechou spolu s užitím klasického tvarosloví vesnického domu harmonicky stávající prostředí dotvářet.
Hlavní vchod je veden z východu doprostřed dispozice přízemí, je krytý vchodovou nikou zádveří přístupnou po schodišti z terénu. V tomto patře se nachází hlavní obytný prostor, pracovna a ložnice pro hosty. Ložnice rodičů a dětí jsou situovány v podkroví. V suterénu nalezneme sallu terenu - společenský prostor, který se přes skládací skleněnou stěnu otevírá do okolního terénu V části zasahující pod terén jsou umístěny hospodářské místnosti, kotelna a studio. Všechna podlaží jsou navržena se specifickým charakterem. Přírodě otevřený suterén přechází do obytného prostoru patra s velkými širokými okny jež rámují komponované výhledy do okolního lesa. Horizontalita tohoto podlaží, jež je posilována přiznanými stropními trámy, dále přechází do vertikál podkroví, které se prostřednictvím prolomených nároží s loggiemi obrací intimně do sebe. Místnosti jsou částečně otevřené do krovu a jejich výšku ještě zvýrazňují štíhlé a vysoké dveře.
Nosná konstrukce domu je kombinací stěnového systému z betonových tvárnic v suterénu a zapuštěné části přízemí a nástavby podkrovní části, kterou tvoří klasická dřevostavba z trámové konstrukce přecházející do hambalkového krovu. Obvodové zdivo je sendvičové s přidanou tepelnou izolací, odvětrávanou vzduchovou mezerou a neupravovaným modřínovým palubkovým obkladem. Vnitřní stěny tvoří v betonové nosné části keramické omítané bloky a v dřevěné nástavbě kombinace SDK a OSB desek s výplní z tepelně izolační minerální vaty.
Stropní deska nad suterénem je z části křížem armovaná železobetonová, částečně z dřevěných trámků se záklopem z OSB desek. Dřevěný trámový strop je v celé ploše nad vstupním patrem. Schodiště je samonosné, dřevěné s ocelovými bočnicemi. Střecha je sedlová s provětráváním, krytá titanzinkovým plechem, střešní žlaby jsou zaatikové, zapuštěné do roviny střechy. Vnitřní podlahy tvoří převážně dubové řemeny v kombinaci s keramickými tvarovkami v suterénu, v pohledově náročných místech je užit pískovec a na venkovních plochách vápenec z místních lomů. Výplně otvorů tvoří dřevěná zdvojená okna standard Europrofil v přírodní úpravě, opatřená matným lazurovacím lakem. Venkovní zámečnické konstrukce jsou ocelové, šopované zinkem.
Jak dispoziční, tak konstrukční řešení odrážejí zásady východní filozofie feng shuei. Dům byl navržen konkrétně na dané místo, vnitřní prostory jsou uspořádány podle světových stran a jejich propojení umožňuje volné proudění energií. Přírodu ctí i ekologický provoz domácnosti, zejména úsporné vytápění, podmíněné nadstandardní tepelnou izolací obvodového pláště a střechy. Na jaře a na podzim se dům vytápí krbem, který se nachází ve společenské místnosti v přízemí a dodává teplo horkovzdušným rozvodem do vyšších podlaží. V obývacím pokoji o patro výše stojí druhý krb, napojený na teplovodní rozvod ústředního vytápění. Za mrazivého počasí se jako zdroj energie využívá kotel na dřevo s elektrodohřevem.

Literatura

Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 09.02.08
Návštěvnost: 76105 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Konečně... Jose 19.02.08 10:24
detail Matej Farkas 27.02.08 16:07
re:detail krteczek 27.02.08 18:03
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.