Vila

Vila
Projekt:1997-98
Realizace:1998-2000
Užitná plocha:350 m2


Dům stojí ve strmém svahu na okraji lesa. Ze sklonu terénu vyplynula jeho kaskádovitá forma s několika ustupujícími terasami nad sebou. Hlavní obytná část domu je předsunutá na betonových krakorcích do prostoru zahrady.
O členitosti půdorysu také rozhodla snaha nekácet na pozemku téměř žádné stromy (raději se jim vyhnout, nebo protáhnout jejich kmen otvorem v betonové desce terasy) a zachovat původní konfiguraci terénu.
Dispoziční řešení domu vychází z přání a potřeb pětičlenné rodiny s pokojem pro hosta a samostatnou pracovnou v posledním patře. Uspořádání zahrnuje otevřené společné prostory s příčnými průhledy, terasy s dalekými výhledy a současně respektování soukromí jednotlivých členů rodiny, tj. prolínání otevřenosti s intimitou.
Konstrukce domu je kombinací betonových stropních desek a ytongového zdiva. Fasáda je obložena šamotovými cihlami a pískovanými smrkovými palubkami. Okna jsou smrková, pro palubky byly použity jasanové vlysy. Vestavěný nábytek je jasanový.
Základní princip, z něhož projekt vycházel, je snaha přizpůsobit se co nejvíce terénu a místu, začlenit se spíše než se dostat do kontrastu s okolní přírodou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Markéta Cajthamlová, Lev Lauermann