Hlavní sídlo firmy Harley Davidson

Hlavní sídlo firmy Harley Davidson
Adresa: Sirius Road, Lane Cove, Sydney, Austrálie
Investor:Demain Developments Pty Ltd.
Realizace:2005-07
Užitná plocha:2000 m2


Budova vytváří ikonickou bránu do nového high-tech business parku (Lane Cove River business park), který developuje společnost Demian Developments.
Snažili jsme se navrhnout stavbu, jež by odrážela jedinečnost firmy Harley Davidson. Harley není pouze značka, pro mnohé představuje celkový životní styl a přístup ke světu. Má jedinečnou filozofii; jde o zážitek funkce stejně jako o krásu vnímanou díky čistému designu, nicméně jde také o svobodu - svobodu sebevyjádření i svobodu volné cesty. S takovou image jsme se mohli ztotožnit: představuje dobrý design ale stejně tak prověřování, zpochybňování norem. Rozhodli jsme se navrhnout objekt, který by zmíněnou svobodu a rychlost vyjadřoval.
Inspiraci jsme hledali v motorkách samotných - v emocích, které vzbuzují a ve výkonosti. Geometrii motorů, vidlic a šasi můžeme vidět v liniích stavby. Budova je nekopíruje, nicméně odráží pohyb a styl. Spíše než o doslovné užití tvaru jsme se snažili o vyjádření elegance a aerodynamiky pohybu v liniích stavby.
Zadání požadovalo silnou reflexi kultury Harley Davidson. Stejný důraz jako na kanceláře a sklady jsme tedy kladli také na tělocvičnu a odpočinkové prostory. Všechny relaxační a odpočinkové prostory jsem umístili blízko vchodu. Vstup vede do ústředního mezaninu, odkud lze vidět všechny prostory, jež reflektují životní styl značky: showroom, kavárnu, knihovnu a dokonce i tělocvičnu. Návštěvníkovi je okamžitě jasné, na čem se filozofie Harley Davidson zakládá. Budovu jsme zároveň navrhli tak, že od vchodu je také možné vidět dolů do technických dílen a zkušebních prostor. Takto návštěvník získá povědomí o technických aspektech společnosti. Bylo pro nás důležité, aby se pohled na tuto "neupravenou" stránku motocyklového průmyslu nevytratil.
V nejranějších fázích projektování jsme využívali 3D modelovací software. Naše kancelář používá parametrické 3D modelování stále častěji - a to jak pro hledání formálního řešení tak pro vývoj a konstrukci komplexní geometrie. V případě Harleye jsme experimentovali s různými formami geometrických tvarů, abychom lépe porozuměli prostorovým možnostem našich představ. Později jsme spolupracovali s inženýry na modelaci jednotlivých částí hlavního prostoru. Bylo důležité vědět, jak se konstrukce chová ve vztahu ke kovovému plášti.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tony Owen NDM