Bermuda Point Office Building

Bermuda Point Office Building
Adresa: Varsity Lakes, Gold Coast, Austrálie
Investor:Astoria Group Pty Ltd
Realizace:2006-07
Užitná plocha:4500 m2


Administrativní budova Bermuda Point je ikonická patrová stavba, jež se nachází na pobřeží Queensland's Gold, v tropické oblasti severní Austrálie. Představuje velmi pragmatický návrh, který uplatňuje principy udržitelného rozvoje a vytváří objekt, jenž je současně cenově dostupný i designérsky objevný.
Bermuda Point je komerční budova situovaná na břehu jezera, oproti Bond University. Budova využívá velkolepých pohledů přes jezero na univerzitní areál navržený Arata Isozakim.
Developer ve svém zadání specifikoval hospodárnou budovu, jež nabídne maximálně flexibilní podlahovou plochu patrových kanceláří. Přestože objekt musí být řešen s ohledem na ekonomické ukazatele, stejně tak musí splňovat požadavky uložené zastavovacím plánem – tedy nejvyšší úroveň kvality návrhu. Jako výsledek vzniká budova oproštěná na nejzákladnější elementy; objekt postavený z velmi robustních materiálů, který (díky přijetí vyjímečného tvaru) přináší vzrušující architektonické sdělení.
Samotná parcela představuje kvůli nekvalitnímu podloží náročný stavební pozemek, jenž si vyžádal pilíře zapuštěné hluboko pod samotnou stavbu. Zároveň zde hrozí nebezpečí záplav, a tak musel být objekt vyzdvižen o jedno podlaží nad zem.
Návrh tyto požadavky řeší vytvořením jednoduchých prostorných podlaží rozdělených do menších kancelářských jednotek sahajících od přední fasády až k zadní. Podlahová plocha patra (20 x 64 m) je tak rozdělena na 8 patrových nájemných jednotek, každá z nich o ploše 8 x 18 m. Všechny těží z výhledu na vodní hladinu. Protože je podnebí v Queenslandu velmi mírné, rozhodli jsme se řešit komunikační požadavky dva metry širokou venkovní „pavlačí“, která umožnila, aby všechny kanceláře získaly také uliční výhled. Řešení také dovoluje přirozeně větrat všechny jednotky.
Návrh zúročil výhled na jezero a zpřístupnil jej všem nájemníkům. Samotný pozemek je orientován směrem východ – západ, což s sebou přineslo problém kontroly slunečního záření. Zároveň, v důsledku požadavků spojených s nebezpečím záplav, musí být objekt vyzdvižen na piloty, a tak jsme se rozhodli umístit dvě patra garáží dolů. Další z priorit bylo skrýt parkovací plochy před pohledy z univerzity na protější straně jezera.
Dopad slunečních paprsků, stejně jako skrytí parkovacích stání jsme vyřešili osazením vertikálních žebrových žaluzií (slunolamů) na východní i západní fasádu objektu. Užití těchto jasně zbarvených prvků povyšuje jinak v podstatě jednoduchou betonovou deskovou budovu na architektonicky výraznou stavbu.
Na východě – u venkovní pavlače – tyto žaluzie vytvářejí také úchvatný dojem „kolonády“. Severní fasádu chrání před sluncem žaluzie horizontální. Výrazné barevné prvky tak korespondují se všemi slunečními, výhledovými a ventilačními problémy.
Severní část objektu je vyšší; vytváří tvar podobný písmenu L. Tato věž obsahuje další kanceláře a vybavení. Abychom dosáhli maximální flexibility kancelářských prostor a minimalizovali ceny, umístili jsme veškeré společné prostory – jako jsou toalety, výtahy a schodiště do obslužného tělesa situovaného na východní straně. Toto řešení také zajišťuje maximálně uvolněné výhledy z kanceláří na jezero. Obslužné těleso a vstupní schodiště rozehrávají a modelují uliční fasádu.
Stavba je nízkonákladová, využívá principy ekologicky pasivních budov, jež kombinuje s běžnými robustními materiály. Vstup je navržen ze zarámovaných cementotřískových desek, stejně jako žebrové žaluzie. Podlahy jsou z barveného betonu, zasklení je řešeno standardním hliníkovým systémem.
Výrazný tvar kombinovaný s barevnými žaluziemi dává vzniknout cenově nenáročné budově, která vytváří silnou, sofistikovanou architektonickou výpověď.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tony Owen NDM