Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Stodola Kopanina
rekonstrukce a vestavba

Autor: Pavla Burešová
Adresa: Praha, Česká republika
Projekt: 2003-05 Realizace: 2005-07

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Investor zakoupil specifický objekt původní stodoly, nacházející se na relativně malém pozemku poblíž ruzyňského letiště. Původní objekt byl využíván pouze pro hospodářské účely, resp. v pozdější době ke skladování, po rekonstrukci ale slouží k  bydlení. Je koncipován jako obytný dům pro městského člověka a jeho řešení vychází jak z  možností stávajícího objektu tak z  požadavků investorů. Stavba umožňuje jak přímou vazbu na zahradu, resp. na terén, tak bezprostřední kontakt domu s  okolní krajinou. Měla by působit pokud možno intaktně vůči svému okolí, což je při dané velikosti stavby dosahováno mírou vyabstrahování objemů i fasád domu i měřítkem stavby. Návrh hledá adekvátní formu bydlení spojeného s přírodou a okolní krajinou, využívající orientaci ke světovým stranám i polohu pozemku.
Snažili jsme se o vyvážené řešení měřítka domu vzhledem k  pozemku, požadovanému programu a zvolenému konceptu. Prvním a zásadním předpokladem v  návrhu rekonstrukce je snaha ponechat dnešní hmotu objektu pokud možno co nejcelistvější. Objekt stodoly má svým objemem už ze své historické podstaty větší dimenzi než běžné obytné domy. Tuto prostornost a určitou prostorovou velkorysost jsme chtěli zachovat, a to jak z  hlediska vnějšího objemu objektu, tak z  hlediska vnitřního prostorového uspořádání a dispozic. Po velmi dlouhém hledání vnějších forem jsme dospěli k  řešení, které logicky navazuje na dnešní objekt. V obytných prostorech umisťujeme vždy jeden velký vikýř, který dostatečně osvětlí vnitřní prostory a zároveň z hlediska vnějšího objemu měřítkově velmi dobře koresponduje s  větším objemem stávajícího domu. Použití velkoformátových vikýřů eliminuje jejich počet vždy na jeden (vikýř) k  jedné vnitřní místnosti a vnější fasády nejsou roztříštěny mnoha drobnými okny. Cílem rekonstrukce tohoto objektu je realizace svébytného a moderního obytného domu, který dokáže splnit požadavky na bydlení počátku 21. století, přičemž z původního objektu stodoly zůstane maximum zachováno a především v  přízemních prostorech se původní stavba výrazným způsobem stává součástí interiéru.
Dispozice je řešena jako volné řazení obytných ploch na výškové úrovni stávajícího terénu, je řešena a navržena s  ohledem na možnosti (resp. předpoklady) stávajícího objektu - objemové i  konstrukční - a zároveň s  maximálním ohledem na požadavek investorů vytvořit co nejvolnější a nejotevřenější moderní prostor, a to především v  úrovni společných obytných prostor, tzn. přízemí.

DISPOZICE
Celá hmota stodoly je rozdělena střední (nosnou) zdí na dvě samostatné vnitřní části, v každé části je jeden byt.
Přes prosklené zádveří se vstupuje do většího bytu, přes halu je možno projít do obytného prostoru, do šatny po pravé straně a nebo jakousi domácí chodbou je možné projít rovnou do kuchyňské části. Návštěvy mohou být uvedeny přímo do obytného prostoru, aniž by došlo k  jakémukoli narušení soukromí domácích. Zároveň je možné projít přímo do kuchyně a přilehlé komory (např. s nákupy) bez obcházení celého obytného prostoru. V  tomto soukromém prostoru je také umístěna chodba s  instalovanými spotřebiči - pračka, sušička. Lednice a mrazáky jsou umístěny (vzhledem k  otevřenému prostoru kuchyně) ve spižní komoře.
V obytném prostoru je umístěno lehké a vzdušné ocelové schodiště, kterým je možno vystoupit do podkrovního patra, kde jsou umístěny tři ložnice, galerie (knihovna, pracovna) a hygienické zázemí. Přízemní obytný prostor je částečně otevřen a prostorově propojen s knihovnou - pracovnou.
Výškově je plocha přízemí řešena v  logické návaznosti na stávající terén zahrady (viz půdorysy). Z obývacího pokoje je umožněn přímý výstup na terasy - dřevěné paluby - přičleněné k oběma fasádám. Při severní fasádě jsou přičleněna zatravněná parkovací stání.
V menší části domu je navržen menší byt ve dvou podlažích s variabilním řešením užívání jednotlivých prostor (obytný prostor, ložnice / alt. pracovny, samostatné či prostorové propojené pokoje apod.) dle aktuální potřeby majitelů.
Při návrhu povrchů vnitřních prostor byla dávána přednost přírodním materiálům, v souladu s požadavkem vzdušnosti a otevřenosti . Dřevěné a skleněné dveře a podlahy, kamenné a keramické dlažby, štuková omítka… Propojitelnost a otevřenost do zahrady je navržena zejména směrem jižním. Klidným prostorovým rozvržením místností odpovídá dispoziční řešení svým charakterem konceptu domu i zahrady a stejně tak požadavkům investorů.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 08.01.08
Návštěvnost: 128647 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
vzorkovna fikfik 10.01.08 10:06
nic proti, jen že..... m.veber 10.01.08 10:52
. filip medek 10.01.08 11:06
Po slovensky sa hovorí, že je to Jan Růžička 10.01.08 12:07
. jeanette 10.01.08 16:54
.) Techna 11.01.08 08:53
... Jan Růžička 11.01.08 10:49
schodydydydy... sauer 16.01.08 22:12
To je prasečina ! 17.01.08 22:00
WC v kuchyni??? Matej Farkas 25.01.08 20:51
re: WC v kuchyni ??? Karel Janča 27.01.08 00:43
WC v kuchyni Libor S. 27.01.08 08:19
pro Libor S. Karel Janča 27.01.08 13:33
interiér/exterie monika 18.03.08 14:58
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.