Lever House

Lever House
Adresa: 530 East 53th Street, 390 Park Avenue, New York, USA
Realizace:1948-52, 2001
Počet patera:24
Výška:94 m


Čtyřiadvacetipatrové sídlo britské společnost Lever Brothers navrhl Gordon Bunshaft z S.O.M. Jasný modrozelený hranol vyrostl na místě po cihlovém domě, jakých v té době byl kolem bezpočet. Lehká skleněná fasáda Lever House působila v prostředí masivních cihelných domů jako zjevení. Výsledná podoba mrakodrapu vzešla z klientova přání, maximálně snížit provozní náklady. Společně s budovou Spojených národů zde byla poprvé v New Yorku vyzkoušena zavěšená fasáda. Žáruvzdorné skleněné panely současně napomáhají ve snižování nákladů na klimatizaci. Opět šlo o první plně klimatizovanou stavbu v New Yorku. Plášť je hermeticky uzavřen, aby se nemohly dovnitř dostat žádné nečistoty. Další novinkou ve své době byla pojízdná závěsná plošina starající se o stále lesklou fasádu domu. Největší výrobce čisticích saponátů na světe nemohl přece na svém sídle trpět jakékoliv nečistoty. Zářivá fasáda byla pro společnost tou nejlepší reklamou.
Nový byl také přístup ve vytváření veřejných prostorů. V přízemí domu totiž nejsou žádní nájemníci a namísto nich se zde otevírá náměstí se zahradou a pěšinami. Pouze malou část přízemí vymezují kompletně prosklené a mramorem vydlážděné prostory sloužící jako výloha, čekárna pro návštěvníky, vzorová kuchyň a sál. Druhé a zároveň největší poschodí celého domu v sobě zahrnuje společenské zázemí pro zaměstnance, lékařskou ošetřovnu a hlavní kancelář. Z kantýny ve třetím patře se dalo vyjít na střešní terasu nad horizontální částí. Zbývající podlaží výškového bloku sloužila jako kanceláře společnosti Lever Brothers a v 21. poschodí byl penthouse. Tři nejvyšší poschodí byla vyhrazena strojovně, což se jasně propsalo také do fasády. Administrtivní věž od dvoupatrové základny ustupuje z jižní strany o 30 metrů a ze severu o 13 metrů, aby bylo kancelářským prostorám uvnitř nabídnuto co nejvíce světla a okolního prostoru.
Po téměř padesáti letech se Lever House dočkal kompletní rekonstrukce, která byla opět svěřena kanceláři S.O.M. Od vzniku Lever House stačilo v okolí vyrůst mnoho staveb, které tento mrakodrap daleko převyšují. Nikdo mu však už nevezme primát, že tu kdysi stál osamocený mezi cihelnými bytovkami a po svém dokončení odstartoval lavinu ocelových koster potažených skleněnou kůží, v nichž se každým rokem tísní stále více úředníků nadnárodních korporací.
Na podobě Lever House se po rekonstrukci podílel také známý designer Marc Newson, který zde pro šéfkuchaře Dana Silvermana navrhl interiér restaurace.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Skidmore, Owings & Merrill