Interiér budovy BBC E – ČEZ

Interiér budovy BBC E – ČEZ
Interiér je koncipován tak, aby svou podstatou zhmotnil korporátní identitu firmy a vyjádřil její charakteristické znaky - energii, dynamiku, sílu, vysoce organizovanou strukturu, moderní charakter. Výše zmíněné se odráží ve volbě výrazových prostředků – kvalitní a trvanlivé materiály, výrazná barevnost, lesklé a čisté povrchy, variabilita dispozičního řešení, práce se světlem – odrazem a prosvětlením všech prostor.

V budově jsou uplatněny dva koncepty interiéru, které odráží dva celky, odlišné svým provozem.

Prvním je vstupní část budovy v 1.NP, která zahrnuje halu s recepcí, atrium a komunikační centrum, tvořené variabilními konferenčními místnostmi a prostorem pro občerstvení, a dále pak prostornou jídelnou pro zaměstnance.
Tyto prostory jsou pojaty jako reprezentativní, s důrazem na eleganci, jednoduchost a čistotu interiéru. Barevný kontrast tmavě čokoládově hnědé s bílou barvou je podtržen kombinováním lesklých a matných povrchů s bílou a stříbrnou.
Výtvarného efektu je dosaženo využitím kontrastu materiálů – na podlaze se střídá technický povrch lesklé nerezové mozaiky v komunikačně zatížených částech s hrubou přírodní strukturou tmavě hnědého sisalového koberce v klidnějších prostorech. Na stěnách je použit velkoformátový obklad s horizontálním členěním, zvýrazněným negativními spárami. Základním materiálem je leštěný tmavě hnědý španělský mramor s bílým fládrem, který jako jednotící prvek prostupuje celým prostorem. Kamenný obklad je v části komunikačního centra doplněn stejně formátovaným obkladem z lesklých lakovaných desek v barvě bílé. Na mobilních příčkách je z akustických důvodů použit textilní kazetový obklad v béžové a tmavě hnědé barvě. Kruhové sloupy jsou obložené skleněnou mozaikou v zlatavě hnědých odstínech.
V jídelně pro zaměstnance je kámen doplněn sytě oranžovým lakovaným obkladem, který vytváří méně formální a přátelské prostředí. Kontrast je zvýrazněn střídáním sestav černých a bílých stolů a židlí, jejichž lesklé provedení podporuje dojem čistoty a dynamiky interiéru.
Celkový dojem dotvářejí i doplňky – místo běžných záclon jsou použity kompozice z plastových „řas“ v bílé barvě, které oživují a odlehčují i plochy obkladů. V jídelně jsou použity paravány z plexiskla s prořezávaným vzorem, prosvětlené ze stran diodovými pásky, skrytými v nerezové konstrukci, což vytváří zajímavý světelný efekt a vnáší do prostoru energii. Symbolika energie a vysoce organizované struktury, která vyjadřuje charakter firmy, se objevuje i ve ztvárnění recepčních pultů. Jsou vytvořeny z prosvětleného bílého Coralitu s plastickým vzorem rotujícího loga firmy.

Druhým celkem je vlastní administrativní část budovy. Jedná se o velkoprostorové kanceláře, doplněné o jednací místnosti a kanceláře ředitelů, oddělené skleněnými příčkami – opět se vzorem rotujícího loga. V prostoru kanceláří jsou dále umístěny stolky s pohodlnými křesly pro neformální jednání a šatní skříně. Sestavy pracovních stolů jsou odděleny oboustrannými skříňkami, které tvoří klidnější prostor pro soustředěnou práci. K příjemnému rozdělení prostoru jsou použity také rostliny ve velkých bílých nádobách.
Hlavním cílem bylo vytvořit dynamické a přátelské pracovní prostředí a vyhnout se běžnému šedo-šedému interiéru, který je v kancelářích téměř standardem. Základem barevnosti jsou zdůrazněné koridory, tvořené barevnými kobercovými čtverci v 7 výrazných odstínech, plocha pod pracovními místy je pak jen šedá šachovnice. Dalším barevným akcentem jsou zástěny z plexiskla ve firemní oranžové barvě, oddělující jednotlivá pracovní místa. Jednoduchou barevnost nábytku (světle šedá a bílá) oživují barevné židle a křesla.

Zvláštní pozornost byla věnována osvětlení. Jsou zde použité pro kancelářské prostory netypické stojací lampy, vždy jedna lampa pro 2 stoly. Vybraný typ vytváří osvětlení s přímou i nepřímou složkou, která vzniká odrazem světla o strop. Výsledkem je velmi příjemné, měkké osvětlení s možností individuální regulace jeho intenzity přímo u jednotlivých pracovních míst.


> Budova E v BB Centru
> Řešení osvětlení budovy E v BB Centru
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od HEYWORTH STUDIO | ARCHITEKTI