Rodinný dům Frýdek-Místek, Černá cesta 01

Rodinný dům Frýdek-Místek, Černá cesta 01
Adresa: zóna Černá cesta, ul. Podlesní, Frýdek-Místek, Česká republika
Investor:Mgr. Pavel Szkandera
Projekt:04-10 | 2004
Realizace:2004-2006
Užitná plocha:246 m2
Zastavěná plocha:174 m2
Plocha pozemku:831 m2


Představou investora byla spíše typizovaná, časopisová stavba se šikmou střechou a podkrovím; v zadání nepodsklepená dvoupodlažní stavba. Po předložení návrhu rodinného domu, který splňovala požadavky na dispozičního řešení, byl investor rozhodnut jít cestou moderní stavby.
Pozemek umístěn na okraji města v zastavěné části - u budoucí plánované obslužné komunikace v návaznosti na centrum, na rovině pod jižním svahem frýdeckého lesa. Lokalita poskytuje výhledy na panorama Beskyd se svými dominantami Lysé hory a Radhoště. Svým způsobem není parcela nijak atypická, zajímavá či výrazná; jedná se o pozemek standardního poměru a velikosti. V lokalitě připravené pro výstavbu se jedná o první realizaci a svým charakterem je zakomponován do stávající zástavby předchozích desetiletí.
Dům umístěn rovnoběžně s hranicí pozemku; dispozičně všechny obytné místnosti na straně jižní (velké prosklené plochy), ostatní prostory v domě na straně severní - prosvětleny pásovými okny. Příčná osa domu propojuje hlavní vstup a zahradu; hlavním komunikačním prvkem s dominantou – nerezovým samonosným schodištěm. V přízemí obytná hala s kuchyní a jídelnou, pracovnou s depozitářem, skladem, wc a garáží. V patře tři ložnice (terasa, lodgie) se zázemím.
Dům složen ze dvou základních kolmě se protínajících geometrických těles materiálově a barevně odlišených - fasáda obložena červenými klinkerovými pásky, omítka barvy bílé lomené šedou. Dům stavěn zděnou technologií: zdivo porotherm, stropy železobetonové, dřevěné střešní vazníky, dvouplášťová střecha, titanzinková krytina, nerezové fasádní komíny, žárově zinkovaná ocelová zábradlí. Velká terasa spojující obytnou halu se zahradou a okolní přírodu provedena z exotické bezúdržbové dřeviny massaranduba. Oplocení kombinace zděných částí a žárově zinkovaných ocelových profilů. Podlahy včetně nášlapných ploch nerezového schodiště z jasanových vlysů ponechané v přírodní barvě, okna smrková euro.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zajímavé
Iveta Hulanová
17.04.08 02:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Michael Kocych Architects