The Lovell Beach House

The Lovell Beach House
Nejdůležitějšími realizacemi Rudolfa Schindlera jsou plážový dům pro Dr. Phillipa Lovella a vlastní dům v Los Angeles na Kings Road. Zejména dům na pláži odráží architektovu ideu "prostorových forem", která má kořeny u jeho učitele Adolfa Loose. Lovell Beach House bývá často označován za první dům v internacionálním stylu na území USA.
Zakázku získal Schindler díky své manželce Paulině, která se seznámila s Lovellovou manželkou na večerním kurzu. Dr. Lovell byl horlivým vyznavačem zdravého životního stylu – vegetariánství, tělesná cvičení apod. Jeho osobnost stojí u kořenů modernistické architektury v Americe, poněvadž oba jeho domy překročily lokální měřítka a inspirovaly další architekty na cestě k novému stylu. Návrhy obou domů vznikly ve studiu Rudolfa Schindlera na Kings Road. Spory kolem návrhu druhého domu (Lovell's Health House) vedly k rozchodu Schindlera a Neutry a jak Schindler vzpomíná, Neutra mu zakázku na druhý Lovellův dům ukradnul.
Schindlerův návrh odráží dobové internacionální názory na architekturu. U domu na pláži v Newportu najdeme motivy z Loose, Corbusiéra, ale i Wrighta. Zcela evidentní vliv konstruktivismu prozrazuje pět prostorových železobetonových rámů, které vynáší loosovský raumplan vnitřních místností. Corbusiérovský motiv sloupů a volného plánu podtrhuje plochá střecha a nezastavěné přízemí.
Nezaměnitelným prvkem jsou kromě exteriérových rámů dvě schodiště, z nichž jedno ústí do reprezentativního obytného pokoje a druhé do zázemí-kuchyně domu. Obytné místnosti jsou situovány v prvním patře, přízemí zůstalo nezastavěné a určené pro venkovní aktivity. V přízemí se rovněž nachází garáž. Uspořádání vnitřního postoru odkazuje na Loosovo učení - podél obytného pokoje probíhá v druhém patře galerie, z níž jsou přístupné ložnice obyvatel. Organický růst vnitřního prostoru je propsán do fasády. Motiv dělení zasklení a vernakulární členění hmoty domu odkazují na vliv Franka Lloyda Wrighta. I přes mnohé citace a výpůjčky je Lovell Beach House originálním dílem a především jeho konstruktivistická estetika nemá v dějinách architektury rodinných domů obdoby.
Dům je jako jeden z mála rodinných domů v Kalifornii postaven kombinací železobetonového skeletu a výplňové dřevostavby. Toto řešení zvolil Schindler údajně jako ochranu před zemětřesením. Přiznaná železobetonová konstrukce splnila architektovy výtvarné nároky maximálně. Schindler by rozhodně nebyl se současným stavem domu spokojen. Jeho názor na stavební materiály, silně ovlivněný Wrightem, spočíval v zachování jejich původní textury. Velmi dobře je to vidět na jeho vlastním domě na Kings Road. Současný nátěr plážového domu, stejně jako zastavění přízemí a vybudování zídek nenabízejí divákoi stoprocentní zážitek jako v době po dokončení. Sloupy se skvělým nástupem skrz dvě schodiště však nadále dominují plážovému skvostu americké architektury 20. let.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Rudolph Michael Schindler