Rodinný dům Lelekovice

Rodinný dům Lelekovice
Stavební parcela je mírně svažitá západním směrem. Jedná se o dvoupodlažní rodinný dům bez podsklepení s plochou střechou o půdorysných rozměrech 18,1 x 7,65 m a výšce 6,8 m nad terénem.

Situace
Koncepce řešení navazuje na architektonicky hodnotnou funkcionalistickou meziválečnou tradiční výstavbu v obci. Tvar domu je determinován poměrně úzkou stavební parcelou. Plochá střecha je v kontextu se sousedními domy. Dům je osazen zhruba uprostřed parcely, odstupová vzdálenost k sousedovi na severu je 2m, hranice jižní je vzdálena cca 2,5 m. Okna z obytných místností jsou převážně směrována na volné části parcely, tedy směrem západním a východním. Západní stěna je plně prosklená, z jihu je situován vstup do domu a do skladu zahradního náčiní, na východ k lesu směřují pásová okna z ložnic. Na stranu severní jsou situována okna ze servisních místností domu (kuchyně, WC, koupelna…). Příjezd k domu je od ulice, tedy ze západu. Parkování aut bude řešeno formou krytého stání přiléhajícího k oplocení na západní uliční hranici pozemku.

Dispoziční řešení
Dům má půdorysně tvar obdélníku o rozměrech 18,1 x 7,65 m. Svou delší stranou je orientován k jihu. Tato orientace je dána protáhlým tvarem parcely. Vchod do domu je z jižní strany. Ze zádveří jsou oddělené vstupy do obou podlaží, z nichž každé tvoří samostatnou bytovou jednotku.
1.NP – ze zádveří vstupujeme do haly, která tvoří spojnici mezi dvěma celky – západní část společenskou, kde se nachází obývací pokoj s kuchyní a východní část klidovou se dvěma ložnicemi a nutným příslušenstvím. Podél haly jsou situovány servisní místnosti - domácí práce, WC koupelna, šatna a zvenčí přístupný sklad zahradního nábytku. Obývací pokoj s nárožním krbem je vůči hale o dva schody níže, světlá výška je tak v hlavní obytné místnosti o 30 cm vyšší (290 cm). Tento výškový rozdíl je také v souladu s konfigurací terénu. Z obývacího pokoje je přístupná terasa, která je částečně krytá.
2.NP – po schodech se dostáváme do haly. Dispozice podobně jako v 1.NP obsahuje část společenskou – obývací pokoj s krbovými kamny, kuchyňským koutem a zákoutím pro četbu knih a část klidovou, kde se nachází velká ložnice s možností budoucího rozdělení na dva pokoje. Z haly jsou dále přístupny šatna, koupelna, WC a komora. Hala a schodiště jsou shora prosvětleny světlíkem. Terasa navazující na obývací pokoj je částečně zapuštěna a kryta proti vlivům povětrnosti.

Architektonické řešení
Rodinný dům je bílý horizontální kvádr s východozápadní osou doplněný obkladem ze světlého dřeva. Jako stínící prvky s doplňkovou tepelně izolační funkcí budou sloužit venkovní rolety (případně hliníkové předokenní žaluzie). Tyto rolety budou částečně průhledné/průsvitné a budou tak umožňovat ve dne pohled do zahrady a v noci bude zajímavým způsobem dům zářit jako lampión.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
:)
DP
02.12.07 08:38
Co to je?
Lukáš Obdržálek
06.12.07 06:25
je libo šumperáček?
kateřina pav
06.12.07 08:52
Světové strany
Daniela Michálková
14.12.07 07:22
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Adam Rujbr Architects s.r.o.