Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Brně-Lesné

Autor: maura | Markéta Veselá
Adresa: Lesná, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 2004 Realizace: 2007
Užitná plocha: 186 m² Zastavěná plocha: 85 m²
Obestavěný prostor: 744 m³

Místo
Území pro navrhovanou zástavbu čtyř nových domů se nachází při severním okraji Brna v katastrálním území Lesná. Pozemek pro řadový dům je vymezen hlavní silnicí a zahradami řadových rodinných domů ze 70. let. Umístění nového rodinného domu vyplynulo z maximálního využití tvaru pozemku. Jelikož se předpokládá zastavění sousedních pozemků, nebyla jiná možnost než orientovat dům východ-západ.

Koncept
Oživení klasického obdélníku probíhá ve dvou směrech. Předsunutím úzké části v uliční fasádě, díky němuž je koupelna otevřena na jižní stranu a terasa v návaznosti na jídelnu je částečně kryta touto stěnou ze severu. Druhý vertikální posun umožní zvětšení světlé výšky v obytném prostoru, jenž skrze prosklené stěny pokračuje dále do zahrady. Přízemí je co nejvíce otevřený prostor pro všechny členy domu a jejich přátele, patro je vyhrazeno soukromí pro rodiče a děti.

Provoz
Hlavní vstup je umístěn na rohu předsunuté západní části kopírující severní hranici pozemku. Přes podlouhlé zádveří s vestavnou skříní po pravici vstupujeme do obytné kuchyně s centrálně umístěným kuchyňským koutem zcela otevřeným k jídelně a západní terase. V návaznosti na vstup je situováno WC. Po několika schodišťových stupních můžeme sestoupit do hlavního obytného prostoru nebo po podélném schodišti vyjít do patra.
Obytný prostor se prosklenou stěnou otvírá do klidové části zahrady. Pod zvýšenou části kuchyně jsou umístěny vestavné police pro audio video a malou knihovnu. Ve středu dispozice je rohový krb se schodištěm, po kterém je možno vstoupit do suterénu s technickou místností, kde je umístěno zázemí pro teplovzdušné vytápění s rekuperací tepla, skladová část a prádelna.
Schodiště do patra je basilikálně osvětleno díky převýšené boční části. Z chodby je přístupna ložnice na západní straně a velký dětský pokoj směrem na východ. K oběma pokojům přiléhají prostorné šatny. Nad vstupem je umístěna podlouhlá koupelna, která je osvětlena jižním světlem oknem nad zvýšenou částí s vanou v závěru koupelny.

Stavba
Stavba je založena na železobetonových pasech. Obvodové stěny hlavní části jsou navrženy ze systému VELOX tl. 370 mm, (vnější dvouvrstvá deska s polystyrenem WS-EP 35+150 mm - nosné, železobetonové, monolitické jádro z betonu tl. 150 mm - vnitřní deska VELOX WS 35 mm). V suterénu pak je obvodová stěna 320 mm (vnější dvouvrstvá deska s polystyrenem WS-EP 35+50 mm - nosné železobetonové monolitické jádro z betonu tl. 200 mm - vnitřní deska VELOX WS 35 mm). Vnitřní nosné stěny tl. 150 mm jsou provedeny ze železobetonu do systémového bednění. Atika je nadbetonována taktéž do desek VELOX s dodatečnou tepelnou izolací, která je použita na zateplení celého objektu. Příčky v přízemí a patře jsou z přesných příčkových tvárnic YTONG tl. 100 a 150 mm. Přizdívky svislé izolace jsou provedeny z plných cihel v tloušťce 75 mm. Nad běžné otvory v obvodových stěnách jsou osazeny systémové výztuhy VELOX. Nad atypickými šířkami otvorů je navržena výztuž na základě statického výpočtu. V nadpražích je vymezen prostor pro uložení venkovní předokení žaluzie s tepelným izolantem zamezující vzniku tepelných mostů. Uchycení žaluzií je svázáno s výztuží stropní konstrukce. Otvory nad příčkami jsou vynášeny L-profily délky dle světlosti .
Stropy jsou v celém objektu železobetonové monolitické v tloušťkách 200 mm (bednící desky VELOX WS tl. 25 mm - žb. monolitická deska tl. 125-175 mm) dle potřeby doplněnými monolitickými průvlaky. Nosníky jsou uloženy na obvodové stěně podél obou sousedních pozemků. Strop nad 2.np je přerušen dvojicí ocelových nosníků I č. 260 uložených na obvodových štítových stěnách. Na nosnou konstrukci střechy je položena tepelná izolace tl. 200 mm a na ni proveden dilatovaný spádový polystyrenbeton a parozábrana s hydroizolací, vrchní vrstvu tvoří oblé kamenivo (kačírek).
Všechny podlahy v obytných prostorech jsou navrženy jako lepené dřevěné v provedení průmyslové mozaiky z javorového masivu, pouze v koupelně je mozaika provedena z odolnějšího teaku. Lamelový rošt na terase opticky navazuje na průmyslovou mozaiku v obytném prostoru. Ve vstupní části, na wc a v kuchyňském křídle je bezespará terazzová podlaha. Prosklené stěny a okna jsou osazeny dřevěnými výrobky typu EURO s kováním celoobvodovým a zasklením izolačním dvojsklem 6+16+6mm s vrchním nátěrem afromosie. Všechny okenní otvory jsou doplněny vnějšími hliníkovými žaluziemi umístěnými do nadokenního překladu. Vnitřní parapety jsou skleněné a vzhledem k nápadu investora byly i venkovní parapety provedeny ze skla. Vnitřní dveře navazují na materiál mozaikových podlah z javoru. Broušené štukové omítky v interiéru navazují barevně na venkovní omítku Baumit s barevným nátěrem Tollens Totem.
Vytápění je řešeno teplovzdušným rekuperačním systémem DUPLEX RD a elektrickým integrovaným zásobníkem tepla (IZT), který je současně využíván jako akumulační nádrž pro 8qm solárních panelů a pro ohřev TUV. Všechny rozvody jsou skryty v podlahách a zakončeny mosaznými výustky pod okny. Rekuperační systém využívá také zbytkové teplo z krbu a digestoře a za minimální náklady dodává po celý rok optimální teplotu 22°C celému domu. Systém je navíc rozšířen o zemní registr (výměník) pro předehřev vstupniho vzduchu.

Interiér
Interiérové prvky byly tvořeny již v samotné stavbě. V zádveří je šatní stěna ukryta v nice, kuchyňská linka je schována v příčce opticky oddělující schodiště a obytný prostor. Pokoje v patře využívají středovou část pro šatny. Materiál javorových podlah se objevuje i na dalších prvcích nábytku, stavební část se vpíjí do interiéru zcela nenápadně. O to více vynikají solitérní prvky nábytku nebo obrazy černobílých fotografií pana domácího na červené dělící stěně.

Literatura

Stavba
Vnitřní příčky
XELLA
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 18.11.09
Návštěvnost: 128023 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
az se chce zaplesat Michal Just 20.11.07 23:52
Má to hlavu patu amatér 22.11.07 07:52
hmmmm Zdeněk Hoffmann 22.11.07 18:06
Blahoprianie Mária Sabová 23.11.07 08:35
dům Tomáš Fejkl 23.11.07 09:48
jo! hlm 23.11.07 16:37
Ve skutečnosti ještě krásnější 1jg 23.11.07 17:55
Prostor, volnost, uvolnění....tak na mě působí harmide 23.11.07 19:19
ano a le i ne Václav Valenta 25.11.07 14:47
Pokus o kritický pohled pipe 25.11.07 17:34
oprava pipe 25.11.07 18:44
z praxe xa 02.12.07 15:47
Díky za pohled Fiala 02.12.07 17:14
skoda zidek plotu Toschiba 03.12.07 11:03
trochu kritiky stano 04.12.07 15:36
Cena Petr 04.01.08 07:47
Zaujimave Matej Farkas 15.01.08 16:25
typický výraz autorky max 07.02.08 07:33
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.