Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Administrativně výrobní objekt firmy Motorgas

Autor: HMArchitekti | Robert Hofman, Luis Miguel Marques, Eva Melicharová
Adresa: Čakovice, Praha, Česká republika
Investor: Motorgas s.r.o.
Projekt: 2004 Realizace: 2006
Užitná plocha: 1200 m²

Projekt se skládá z administrativních a výrobních částí firmy Motorgas, která se specializuje na vývoj a výrobu kogeneračních jednotek. Pozemek ve tvaru L se svou geometrií stal řídícím prvkem pro všechny komponenty projektu. Základní objem budovy, taktéž ve tvaru L, vytváří specifickou identitu skladbou konceptuálních a programových komponentů. Předmětem projektu se staly tyto 4 komponenty: 1. administrativa, 2. výroba, 3. komunikace, 4. zdroje pohybu. Všechny tyto komponenty jsou vymezeny objemem a materiálem nebo barvou odrážející identitu firmy Motorgas. Zdroj pohybu (spíše konceptuální komponent) se skládá ze tří skulpturálních částí - hlavní schodiště, technická místnost a lávka, které manifestují firemní barvy (červenou a šedostříbrnou) a mechanický pohyb (lidí a médií). Administrativa je umístěna na dvou úrovních jižní strany pozemku (delší strana L) a pokračuje nad výrobou na východní straně. Kulminuje jako vykonzolovaná kancelář konstruktérů. Materiálově je tento komponent určen tmavě šedým cembonitovým obkladem.
Výroba je umístěna na východní straně pozemku (kratší strana L). Stěny jsou z lícových betonových tvárnic. Nejdůležitějším prostorem tohoto komponentu je montážní hala s výškou přes dvě podlaží, kam se pro kompletaci dopravují kogenerační jednotky pomocí jeřábu o nosnosti 10 tun. Komunikace je definována prosklenou dvoupodlažní vstupní halou na jižní straně a západní chodbou/galerií, která propojuje administrativu s výrobou. Původní návrh počítal s kompletním prosklením fasády (jako u vstupní haly), ale v průběhu projektování byl na základě požadavku klienta upraven a doplněn sendvičovými panely.

Stavba byla publikována v časopise Stavba 4/2007

Literatura

Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Martin Rosa, 30.10.07
Návštěvnost: 52405 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.