Rodinný dům ve Zdibech

Rodinný dům ve Zdibech
Autor: Patrik Hocke
Adresa: Přemyšlení, Zdiby, Česká republika
Realizace:2007
Užitná plocha:234 m2
Zastavěná plocha:180 m2
Plocha pozemku:1024 m2
Obestavěný prostor:1099 m3


Tento rodinný dům byl postaven na slunném pozemku nad údolím Přemyšlenského potoka ve Zdibech u Prahy. Pozemek je součástí nově založené obytné zástavby na parcelaci na okraji stávající obce.
Základem architektonického konceptu stavby je využití přirozených výhod daného pozemku: svažitého místa s jižní orientací a s výhledem do okolní krajiny - především na blízký rybník v obci. Přístup na pozemek je z ulice ze severní strany stavby.
Při návrhu stavby byl kladen důraz na optimální orientací domu ke světovým stranám a na jeho umístění na pozemku. Řešení domu se důsledně přizpůsobuje svažitému pozemku a jeho výškové osazení respektuje přirozený průběh terénu.
Základními požadavky při návrhu byl přímý kontakt bydlení se zahradou a velká světlost všech obytných prostor. Obytné místnosti se těší z výhledu jižním směrem, otevírají se velkými okny do zahrady.
Dům je dvoupodlažní. Hlavní obytný prostor je umístěn v přízemí, které je částečně zapuštěno do svahu, ložnice jsou na horní úrovni a prostor hlavního vstupu leží na meziúrovni zhruba ve 2/3 výšky patra. Hmota horního patra, oproti přízemí, poněkud uskakuje, sleduje tak sklon terénu a vytváří před sebou malou terasu (s velkým truhlíkem na zeleň).
Přímo za vstupem do objektu je schodišťová hala - centrální místnost, která propojuje prostory v domě nejen provozně, ale i pohledově. Halou od vstupu do domu je možný průhled skrz celý dům do zahrady i dál - do krajiny. Schodiště dolů přivádí člověka do volného prostoru obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelním koutem. Jižní stěna obytného prostoru je po celé délce prosklená téměř na celou výšku podlaží - je tak zaručen maximální kontakt se zahradou. Dominantou obývacího prostoru je rohový krb.
Na prostor obývacího pokoje přímo navazuje venkovní pobytový prostor. Toto místo je cloněno od přímých pohledů ze sousedních domů;. soukromí mu dodává vybíhající křídlo s pokojem hosta na východní straně a clonící zeď vybíhající ze hmoty stavby na západě. Místo v budoucnu ještě doplní pobytový dřevěná paluba, kvetoucí bylinný záhon a malá fontánka u clonící stěny.
Část spodního podlaží, která je zapuštěná pod venkovní úroveň terénu je využita pro pomocné místnosti: spíž, WC, technická místnost, prádelna, koupelnu se saunou. Snížená světlá výška těchto prostor odpovídá jejich menší důležitosti a nárokům.
V patře jsou tři ložnice a pracovna. Rodičovská ložnice je v oddělené pozici ve vybíhajícím východním křídle. Dětské ložnice na druhé straně zůstaly prozatím propojeny do jednoho velkého prostoru. Dispozici patra doplňují koupelny a šatny jeho obyvatel.
U objektu je místo pro parkování dvou vozidel (v budoucnu kryté dřevěnou pergolou) a malý sklad na kola apod.
Fasády objektu jsou obloženy dřevěným (thermowood) obkladem v kombinaci s šedou omítkou. Materiály fasád podtrhují hmotovou kompozici domu.
Obdobnou materiálovou kombinaci bude mít i oplocení a další prvky doplňující stavbu - dřevěná pergola, zdi, dřevěný rošt.
Dům je zděný z keramických tvárnic, stropní konstrukce monolitické, střecha s obrácenou skladbou, krytá kačírkem. Podlahy jsou z velkoformátové keramické dlažby a z teakové průmyslové mozaiky. Obklady v koupelnách z bílé skleněné mozaiky.
Velká okna jsou hliníková v tmavé metalické barvě. Všechny velké prosklené plochy jsou opatřeny venkovními žaluziemi s pohonem.
Stavebník požadoval nucené větrání obytných prostor, kvůli hluku od letadel přistávajících na Ruzyňském letišti. Větrání je vybaveno rekuperací tepla a jeho nepřetržitý chod zaručuje stálou příjemnou kvalitu vzduchu uvnitř domu.
Zdrojem tepla je tepelné čerpadlo se dvěma hloubkovými vrty a dva solární kolektory. Většina prostor je vytápěna podlahovým topením.
K dalšímu vybavení patří lokální chlazení některých místností (napojené na tepelné čerpadlo s možností inverzního chodu), systém centrálního vysavače a bezpečnostní systém.
Terasovitou koncepci hmoty domu sledují i zahradní úpravy spodní části pozemku. Zahrada je členěna do tří teras pomocí kamených opěrných zídek. Zahrada je takto rozdělena na části: horní pobytová část přiléhající k domu s navazujícím trávníkem a kvetoucími skupinami, střední část s loukou suchomilných rostlin a spodní část s pobytovým trávníkem a malou zeleninovou zahrádkou. Na zahradě byly vysazeny vzrostlé stromy a další nižší zeleň.
V části pozemku mezi domem a ulicí je stěnou oddělena vstupní předzahrádka od místa pro parkování vozidel.


Stavební část: K4 a.s.
Návrh zahrady: Miroslava Svorová

Zastavěná plocha: 180,2 m²
Užitná plocha: 234,5 m²
Obytná plocha: 121,5 m²

Celková roční spotřeba el. energie pro vytápění a TUV: 7144 kWh/rok
Energetická náročnost (vytápění a TUV): 32,5 kWh/rok/m²
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
kontakt
franceska
12.12.07 08:21
kontakt
hocke
24.12.07 05:01
proc
hetzer
19.03.08 07:51
Akumulační nádrže a klimatizace
Jaroslav Laštovička
01.06.08 05:18
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Patrik Hocke