Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Katsan
sídlo architektonické kanceláře White

Autor: White Arkitekter
Adresa: Östgötagatan 100, Stockholm, Švédsko | mapa
Web: www.white.se
Náklady: 11 000 000 Euro Projekt: 2002
Realizace: 04.2003 Užitná plocha: 5680 m²

Ateliér White Arkitekter se kvůli svému růstu rozhodl v roce 2000 přestěhovat z centra do nově vybraného místa, které se v interní soutěži pěti týmů stalo společnou výzvou. V okolí se na poměrně malém území mísí několik různých funkcí; lodní dopravu, dosluhující železniční vlečku a několikaúrovňovou silnici doplňuje nábřežní promenáda, která se snaží humanizovat nově se rodící obytnou čtvrť. Stejnou míru pozornosti jako výběru pozemku věnovali architekti také konceptu stavby. Výhodou byl fakt, že autor stavby byl zároveň klientem, developerem i vedoucím celého projektu.
Jednoduchou formu předurčila racionalita použitého konstrukčního systému, který pak byl obalen skleněným pláštěm. Raději než po sofistikovaných technologiích architekti sahali po tradičních řešeních. Podhledy betonových TT nosníků zůstaly odkryté; vede tudy instalační potrubí a jsou sem umístěna také osvětlovací tělesa. O to, aby mohla v kancelářích panovat příjemná atmosféra, se stará inovativní způsob ochlazování dvojité fasády. Povrchy v interiérech nejsou ničím natřeny. Veškeré detaily byly provedeny s pedantskou přesností. Akustické pohody bylo dosaženo rozmístěním nábytku a volbou odpovídajících materiálů. Vnitřní zařízení má být co nejvíce funkční, ale zároveň nemá svojí estetikou rušit. Každý zaměstnanec by měl při vstupu do ateliéru pocítit ulehčení, čemuž napomáhá příjemná restaurace s terasou na střeše domu, která se stala patou fasádu domu viditelnou z blízkého mostu Skansbron.
Přízemí stavby slouží veřejnosti. Jsou zde umístěny obchodní plochy a restaurace s barem. Potřebám architektonické kanceláře dostačuje zhruba polovina administrativních ploch a zbývající část je pronajímána dalším firmám. Kromě hlavního vchodu v přízemí se lze do domu dostat také po mostě rovnou do čtvrtého patra.
Autoři za svůj návrh získali v roce 2003 ocenění Kasper Salin-priset.
Autor: Petr Šmídek, 06.06.08
Návštěvnost: 48653 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
hmm kvadr hetzer 07.06.08 12:23
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.