Katsan

sídlo architektonické kanceláře White

Katsan
Adresa: Östgötagatan 100, Stockholm, Švédsko
Projekt:2002
Realizace:04.2003
Užitná plocha:5680 m2
Náklady:11 000 000 Euro


Ateliér White Arkitekter se kvůli svému růstu rozhodl v roce 2000 přestěhovat z centra do nově vybraného místa, které se v interní soutěži pěti týmů stalo společnou výzvou. V okolí se na poměrně malém území mísí několik různých funkcí; lodní dopravu, dosluhující železniční vlečku a několikaúrovňovou silnici doplňuje nábřežní promenáda, která se snaží humanizovat nově se rodící obytnou čtvrť. Stejnou míru pozornosti jako výběru pozemku věnovali architekti také konceptu stavby. Výhodou byl fakt, že autor stavby byl zároveň klientem, developerem i vedoucím celého projektu.
Jednoduchou formu předurčila racionalita použitého konstrukčního systému, který pak byl obalen skleněným pláštěm. Raději než po sofistikovaných technologiích architekti sahali po tradičních řešeních. Podhledy betonových TT nosníků zůstaly odkryté; vede tudy instalační potrubí a jsou sem umístěna také osvětlovací tělesa. O to, aby mohla v kancelářích panovat příjemná atmosféra, se stará inovativní způsob ochlazování dvojité fasády. Povrchy v interiérech nejsou ničím natřeny. Veškeré detaily byly provedeny s pedantskou přesností. Akustické pohody bylo dosaženo rozmístěním nábytku a volbou odpovídajících materiálů. Vnitřní zařízení má být co nejvíce funkční, ale zároveň nemá svojí estetikou rušit. Každý zaměstnanec by měl při vstupu do ateliéru pocítit ulehčení, čemuž napomáhá příjemná restaurace s terasou na střeše domu, která se stala patou fasádu domu viditelnou z blízkého mostu Skansbron.
Přízemí stavby slouží veřejnosti. Jsou zde umístěny obchodní plochy a restaurace s barem. Potřebám architektonické kanceláře dostačuje zhruba polovina administrativních ploch a zbývající část je pronajímána dalším firmám. Kromě hlavního vchodu v přízemí se lze do domu dostat také po mostě rovnou do čtvrtého patra.
Autoři za svůj návrh získali v roce 2003 ocenění Kasper Salin-priset.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hmm kvadr
hetzer
07.06.08 12:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od White Arkitekter